Uzgojem malina do sigurne plaće: Predavanje za sanske malinare

HomeUncategorized

Uzgojem malina do sigurne plaće: Predavanje za sanske malinare

Studenti Haris i Bilal proizvode maline: Ne želimo biti dio statistike nezaposlenih

U organizaciji udruženja ”Sanska malina” danas je održano edukativno predavanje na kojem je Edham Hodžić, direktor Poljoprivrednog zavoda USK, prezentirao rezultate izvršenog monitoring vezano za sušenje stabljika maline na području Unsko-sanskog kantona u 2015. godini.

Ova ustanova je u proteklih šest mjeseci, na području skoro svih osam općina kantona, izuzev Bosanskog Petrovca, na osnovu 80 uzetih uzoraka uradila određena laboratorijska ispitivanja, kako bi izvršili analizu i dijagnosticirali razloge pojave sušenja malinjaka.

U saradnji sa općinskom službom za poljoprivredu, pomenute aktivnosti sprovedene su i na području sanske općine, u kojoj se uzgoj maline još uvijek u povojima, i upravo zbog toga današnje predavanje poslužilo je da se sanski malinari upoznaju sa uzocima sušenja malinjaka, kao i ostalim rizičnim faktorima koji mogu prouzrokovati slabiji prinos u proizvodnji maline.

Direktor, Poljoprivrdnog zavoda USK Edham Hodžić ovom je prilikom istakao da je malina kao kultura genetski vrlo nestabilna, i zbog toga je potrebno na kontrolisan način voditi računa o njenom razvoju. Nedavno osnovano udruženje „Sanska malina“, formirano je s ciljem zaštite interesa neposrednih proizvođača i trenutno broji pedesetak članova, a u narednom periodu planiraju organizaciju sličnih edukativnih i stručnih predavanja, koja su od velike koristi neposrednim proizvođačima, istakao je ovom prilikom Nermin Grebo predsjednik udruženja.

Inače, prema podacima udruženja, na području Općine Sanski Most u posljednjih nekoliko godina oko tri stotine dunuma je zasađeno ovom kulturom. Sve je veći broj poljoprivrednika koji podižu zasade malina i trenutna procjena je da na području sanske općine ima oko stotinu proizvođača ove kulture.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: