Uživajte u ljetu koje još traje

Homeinmedia danas

Uživajte u ljetu koje još traje

Vrijeme danas

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ozbiljno upozorenje za građane Bosne i Hercegovine. 

Naime, oni su izdali narandžasti alarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog visokih temperatura. Kako su saopštili, ovo upozorenje će biti na snazi od 22. augusta do 27. augusta. 

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da su pred nama pet do šest dana veoma toplog i sparnog vremena, a zatim će uslijediti osjetno osvježenje. Prema njegovim proračunima, najtopliji dan bi mogao da bude petak.

Čubrilo očekuje da poslije 26. augusta dođe do destabilizacije atmosfere uz češće pljuskove, prvo manje, a oko 28. augusta nas očekuje i osjetnije osvježenje što će vjerovatno biti i kraj pravih ljetnjih vrućina za ovu sezonu.

Vreli vazduh stiže sa Mediterana i sjevera Afrike

“Sve do narednog vikenda naš dio Europe će se nalaziti u polju anticiklona preko kojeg će strujati topao i vrlo topao vazduh iz Mediterana i sjeverne Afrike te će temperature biti iznad i znatno iznad prosjeka. Maksimalne dnevne temperature će se prvo uglavnom kretati od +29 do +32 stepena Celzijusa, a na jugu oko +36 stepeni Celzijusa, dok bi oko petka maksimumi mogli dostizati od +29 do +36, a na jugu regiona i oko +38 stepeni Celzijusa”, kaže Marko Čubrilo.

Tropske dane i sparinu pratit će i tropske noći

Objašnjava da će najtopliji dio regiona biće Panonska nizija i zaleđe Jadrana i da osim vrlo toplih dana slijedi i niz neprijatno toplih ‘tropskih noći’ kada bi u predjelima ispod 600 metara nadmorske visine minimalne temperature bile od +21 do +24 stepena Celzijusa, dok bi uz obalu Jadrana ponegdje ostajale i preko +26 stepeni Celzijusa.

Poslije paklenog petka stiže velika promjena

“Od petka poslije podne anticiklon bi polako počeo slabiti, dok bi se osjetno svježiji vazduh približavao Alpima. Kao posljedica toga krajem dana u petak bi nad planinskim dijelom regiona moglo biti i češće pojave grmljavinskih pljuskova, koji bi se u subotu mogli početi javljati i nad kopnenim dijelom regiona, posebno na sjeveru i zapadu”, kaže meteorolog.

Sledeće sedmice drastično svježije, a da li je kraj ljeta?

Računa oko 27. augusta na ‘premeštanje jačeg, hladnog, fronta uz moguću sekundarnu ciklogenezu nad Italijom i Jadranom što bi za posljedicu imalo jače pogoršanje vremena, češće i jače pljuskove, jak sjeverozapadni vjetar i osjetno osvježenje’.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0