instant fap
NaslovnicaMagazin

Uživajte u preukusnim zapečenim palačincima sa špinatom i sirom

Uživajte u preukusnim zapečenim palačincima sa špinatom i sirom

Brz i ukusan ručak odlično dođe nakon napornog dana. 

Jedno od takvih jela su zapečeni palačinci sa špinatom i sirom.

Sastojci:

Za palačinke:

– 125 g kukuruznog brašna

– 75 g pšeničnog brašna

– 2 jaja

– 1 kašičica soli

– 200 ml mlijeka

– 2 kašike maslinovog ulja

– 100 ml mineralne vode

– 1 kašičica vlašca

Za fil:

– 500 g špinata

– 1 praziluk

– 1 kašika ulja

– 1 čen bijelog luka

– so, biber

– 200 g svježeg sira

– 1 kašika kisele  pavlake

– 2 kašike parmezana

– 50 g gaude

– ljuta papričica

Za preliv:

– 200 ml kisele pavlake

– 1 jaje

– 50 g gaude

Priprema:

Pomiješajte obje vrste brašna. Jaja umutite uz dodatak soli, pa naizmjenično dodajte brašno i mlijeko. Dodajte maslinovo ulje i mineralnu vodu pa dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu, piše Cdm.

Na kraju dodajte vlašac i smjesu stavite u frižider da odstoji 30 minuta do jedan sat.

Ispecite palačinke na uobičajen način. Pečene palačinke držite pokrivene, sve do filovanja.

Špinat blanširajte u slanoj vodi. Operite pod mlazom hladne vode, dobro ocijedite i narežite na tanke rezance.

Praziluk prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite.

Na malo ulja propržite praziluk dok malo ne omekša. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk, kratko prodinstajte, pa dodajte spanać.

Posolite, pobiberite, pa dinstajte još par minuta, a zatim malo ohladite.

Špinatu i praziluku dodajte propasirani sir, pavlaku, parmezan, rendanu gaudu i začinite po ukusu ljutom papričicom.

Na svaku palačinku ravnomjerno namažite dvije do tri kašike fila i zarolajte.

Palačinke slažite u namašćenu vatrostalnu posudu.

Izmiješajte kiselu pavlaku sa jajetom, pa smjesu rasporedite po palačinkama. Pospite rendanim sirom i zapecite u rerni dok se sir ne otopi i dobije lijepu boju.

KOMENTARI