instant fap

Vatra koja je zapaljena u Siriji odnijeće sa sobom Izrael

 Iran je u nedjelju upozorio na opasnost strane intervencije u Siriji, navodeći da bi ona mogla da “proguta” Izrael, prenosi britanska agencija Reuters. Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani optužio je SAD i pojedine zemlje u regionu, koje nije imenovao, da pružaju vojnu podršku pobunjenicima kako bi svrgli sirijskog predsjednika Bašara el Asada, ključnog arapskog saveznika Irana, piše Reuters pozivajući se na iransku državnu agenciju IRNA.

“Vatra koja je zapaljena u Siriji odnijeće sa sobom plašljive (Izrael). Šta zaista dozvoljava tim zemljama da se miješaju u unutrašnje stvari Sirije”, kazao je Larijani.

Britanska agencija podsjeća da je Larijani umjereni konzervativac i blizak sljedbenik vrhovnog vjerskog vođe Ajatolaha Ali Hameneija, najmoćnijeg čovjeka u Iranu koji odlučuje i o vanjskoj politici zemlje.

Očekuje se da će se Larijani, koji je i žestoki kritičar iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, kandidovati za predsjednika 2013. godine, dodaje Reuters.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova zadužen za arapske i afričke poslove Husein Amir-Abdulahian izjavio je u petak u Moskvi da Teheran oštro osuđuje strano miješanje u sirijske probleme.

“Uprkos aktivnim reformama u Siriji, svjedoci smo rastućeg stranog miješanja”, rekao je iranski diplomata, navodeći da se Teheran solidariše s ruskim stavom o pitanju rješavanja sirijske krize.

On je ocijenio da je mala vjerovatnoća da će se dogoditi strana vojna intervencija protiv Sirije, dodajući da će, ukoliko se i dogodi, Sirija moći sama da se sa njom izbori.

(Vijesti.ba/Fena)

KOMENTARI