instant fap

Velika posjeta muzeju oslobodilaca

Muzej oslobodilaca Sanskog Mosta, koji je danas smješten u prostoru zgrade nekadašnjeg Doma mladih, u toku ove godine zabilježio je veliki broj posjeta.

Prema riječima vlasnika muzejske postavke, koja sadrži staro naoružanje i vojnu opremu, Edina Seferovića, posebno raduje što je među posjetiocima zabilježen veliki broj djece. Oni na ovakav način uče o ne tako davnoj historiji i događajima koji su se odigrali u prvoj polovini devedesetih godina na prostorima Bosne i Hercegovine.  Seferović kaže kako je dobio podršku predstavnika lokalnih vlasti, te je u saradnji s njima odlučan da nastavi započeti projekat muzeja oslobodilaca Sanskog Mosta. Seferović je pasionirani zaljubljenik u naoružanje i vojnu opremu, a u svojoj kolekciji posjeduje desetine primjeraka oružja, među kojima ima i veoma rijetkih.

Dodaje da je u poslijeratnim godinama, na različite načine, uspio sakupiti respektabilnu kolekciju vojnih trofeja. Izdvaja zbirku hladnog oružja, različitih noževa, mačeva i bajoneta. U svojoj kolekciji Seferović posjeduje i neke danas vrlo vrijedne primjerke vatrenog oružja duge cijevi.Među njima su stara puška iz turskog vremena, “kremenjača” i nekoliko kubura koje više nisu u upotrebi. U kolekciji pištolja Edin posjeduje stari austrougarski oficirski kolt, njemački luger iz Drugog svjetskog rata, italijansku beretu iz istog perioda, te još nekoliko vrijedih komada oružja kratke cijevi. Osim oružja, Seferović u svojoj kolekciji ima i šljemove i vojne uniforme, koji su pripadali raznim vojskama, primjerci municije za lično i artiljerijsko naoružanje i drugu raznovrsnu vojnu opremu.

KOMENTARI