instant fap

Veliki uspjeh benda Divanhana

Sarajevski bend Divanhana prvi je muzički sastav iz naše zemlje koji će nastupiti na vodećem svjetskom sajmu posvećenom izvornoj muzici (Worldwide Music Expo – WOMEX).

Ova muzička manifestacija održava se u oktobru, svaki put u drugom evropskom gradu i to već skoro 20 godina. Nakon Berlina, Brisela, Štokholma, Sevilje, Roterdama, Marseja i Kopenhagena, ove godine se ovaj festival seli u Solun u Grčkoj. Očekuje se više od 3.000 učesnika, promotera festivala, klubova, izdavačkih kuća, muzičara, umjetnika, novinara. Nastupit će više od 40 sastava i DJ-eva na pet scena tokom četiri dana koliko festival traje.

Bend Divanhana, koji izvodi tradicionalnu muziku iz BiH i sa Balkana, prvi je bosanskohercegovački muzički sastav koji će nastupiti na ovoj prestižnoj manifestaciji, čime je stekao priliku da se predstavi veoma širokoj, ali i stručnoj publici.

– Moram priznati da nas je vijest zatekla u studiju, što nas je dodatno motivisalo u našem daljem radu. Iskreno, jedva čekamo da predstavimo svoju muziku ostatku planete i nadamo se da će iza nas sevdah još dugo odjekivati u Solunu, izjavila je Leila Ćatić.

Na WOMEX-u su do sada učestvovali mnogi popularni izvođači world musica, kao što su Mariza, Husnu Senlenderici, Esma Redžepova, Hugh Masekela, Djivan Gapsaryan, Seun Kuti i Muzsikas. Festival se održava od 17. do 21. oktobra.

Prezentacija tradicije BiH

Neven Tunjić i Nedžad Mušović, članovi Divanhane, ističu da su imali privilegiju prije dvije godine u Kopenhagenu biti dio prve delegacije koja je predstavljala BiH na ovom najprestižnijem muzičkom sajmu. – Moramo priznati da je, pored očite privilegije, prisutna i jedna velika odgovornost, jer je publika koja posjećuje koncerte i štandove izuzetno stručna. Mada, najviše nas raduje činjenica da ćemo prvi put imati priliku prezentirati naš rad i našu tradicionalnu pjesmu, te kroz reklamni materijal turističke zajednice BiH pokazati ostatku svijeta da je naša zemlja još uvijek divno mjesto za život, zemlja sa jakom historijom i tradicijom, čiju esenciju i sami ponekad zaboravimo, poručuju članovi Divanhane.

KOMENTARI