Veliki uspjeh naših inovatora u Zagrebu

HomeVijestiBiH

Veliki uspjeh naših inovatora u Zagrebu

Pazite šta kupujete! U komšiluku pala ‘deterdžent mafija’: Koristili žigove poznatih brendova, proizvodili, skladištili, prodavali…

“Vertikalna turbina sa usmjerivačem lopatica prema vjetru” nagrađena je zlatnom medaljom na sinoć završenoj 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, u Zagrebu!

Da je živ, poznati i širom svijeta nagrađivani bihaćki inovator, i predani pedagog inovatorstva Hajrudin Ferizović vjerovatno bi ovu vijest doživio kao najradosniju, kao jedan od najvećih vlastitih uspjeha: autori inovacije su njegovih troje unučadi!

Kako je saopćeno iz Asocijacije inovatora, autorice Samija i Selmija su magistrice nauka, dok su njih sve troje, uključujući i Haruna, diplomirani inženjeri!

“Vrijedno je podsjetiti, radi afirmacije roditeljskog odgoja i obrazovanja, da su njih troje djeca Hajrudinove kćerke i sina, oboje također autori nagrađivanih inovacija i vlasnici diploma VSS! Valja istaći i činjenicu, da su njih troje napravili i modelom dokazali vrijednost svoje zamisli, a sve to prikazali dobro urađenim video snimkom, na bosanskom i engleskom jeziku”, dodaju iz Asocijacije.

Koliko je za članove žirija važno da postoji neki uvjerljivi, materijalni dokaz kvaliteta inovacije, vidi se i na primjeru drugog dobitnika zlatne medalje Zorana Dujakovića, iz Banje Luke: on je svoj “Podvodni punjač gasovitih ili tečnih medija“ izradio kao da je “fabrički”!

“Valja znati i da je Zoran međunarodnim diplomama ovlašćeni stručnjkak za, da tako kažemo, podvodni i podzemni svijet – M3 ronilački i UIS speleološki trener!”, navodi se dalje u saopćenju.

Dobitnik srebrene medalje, Cazinjanin Husnija Kapić, bio je krajnje uvjerljiv sa
svojom “CNC mašinom za rezanje poroznih materijala” – on je nju dovezao i sva tri
radna dana izložbe objašnjavao članovima žirija i potencijalnim poslovnim partnerima!

“Bilo je i narudžbi mašina, a njih 10-ak već su u primjeni širom Hrvatske”, radosni su u Asocijaciji.

Bronzane medalje dobili su dr. sc. Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za “Fleksiblni termo-akumulacioni konventivni emiter”; Armin Hujić iz Sarajeva za “Samopodešavajući rezervoar za održavanje željene temperature tople vode” i dr. Emsad Halilović iz Kladnja, specijalizant abdominalne medicine, za “Evakuator crijevnog sadržaja”.

Inovacije članova Asocijacije inovatora BiH detaljno je razgledao prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije
Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0