Veliki uspjeh ortopeda Opće bolnice: Ovako je operisan 14-godišnjak

HomeVijestiBiH

Veliki uspjeh ortopeda Opće bolnice: Ovako je operisan 14-godišnjak

Pogrešno odštampano 20.000 elektronskih zdravstvenih kartica

Ortopedski tim Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ na čelu s prof. dr. Mirzom Bišćevićem, danas je uradio operaciju skolioze pacijentu od 14 godina, a uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring, kojim se prati funkcija kičmene moždine tokom operativnog zahvata. 

Kako je saopćeno iz ove bolnice, na ovaj način se maksimalno povećava sigurnost operacije kičme u smislu prevencije neuronih deficita. Uređaj za neuromonitoring se koristi kod kompleksnih operacija na kičmi, a bazira se na analizi impulsa koji se putem specijalnih elektroda postavljaju na glavni odašiljač i ponovo bilježe na drugom setu elektroda na nogama.

“Ukoliko dođe do istezanja ili pritiska kičmene moždine ovi impulsi se smanje, što je doktoru signal da pravovremeno reaguje. Na ovaj način Opća bolnica Sarajevo je dosegla vrh svjetskih standarda u sigurnom liječenju ovih pacijenata.

Medicinski tim koji je uradio današnju operaciju su činili: Prof. dr. Mirza Bišćević, dr Adis Kukuljac, anesteziolozi Arijana Horman i Ines Avdagić, anestetičar Belma Tarčin i instrumentarka Irma Šehić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0