instant fap

Veselin Jevrosimović gradi solarnu elektranu u Trebinju vrijednu oko 7 miliona eura

Veselin Jevrosimović, vlasnik beogradske informatičke kompanije “ComTrade Group”, namjerava da u okolini Trebinja podigne jednu od najvećih solarnih elektrana u ovom dijelu Evrope.

Predstavnici beogradske kompanije u petak su na sastanku sa opštinskom upravom i Komisijom za koncesije Republike Srpske predstavili plan za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, čija je okvirna vrijednost 14 miliona konvertibilnih maraka (7 miliona eura).

Mada svi detalji još nisu precizirani, planirana elektrana imala bi snagu od nekoliko megavata. Zbog velikog broja sunčanih dana, Trebinje spada među idealne lokacije za podizanje tzv. solarnih polja, koja daju ekološki čistu električnu energiju.

Vlasnik najveće informatičke kompanije u jugoistočnoj Evropi i tvorac prvog srpskog računara još lani je najavio investicije u zelenu energiju. Zbog toga je, kao eksperiment, u dvorište kompanije u Beogradu postavio malu solarnu elektranu, a još tada je najavio da će u skorijoj budućnosti pokrenuti izgradnju mnogo veće elektrane.

Kompanija Com Trade je bila pokrovitelj Fabrike Znanja koja je bila organizovana u Crnoj Gori.

Na ruku “Comtrade”-u ide i prošlogodišnja odluka Vlade Republike Srpske kojom je, po uzoru na slična rješenja u zemljama regiona i EU, uvedena subvencija za energiju dobijenu iz alternativnih izvora, poput malih hidrolelektrana, vetrenjača i solarnih elektrana.

KOMENTARI