instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Vijeće za štampu u BiH: Spriječiti govor mržnje na internetu

Vijeće za štampu u BiH: Spriječiti govor mržnje na internetu

Vijeće za štampu u BiH uputilo je Prijavu govora mržnje, huškačke retorike i zloupotrebe interneta, Ministarstvu sigurnosti BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – SIPA, Federalnoj upravi policije, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Obavještajno-sigurnosnoj/bezbjednosnoj agenciji BiH i Tužilaštvu BiH, zahtjevajući hitnu intrevenciju i sprječavanje zloupotrebe slobode govora na internetu, internet portalima, društvenim mrežama i video servisima, širenjem govora mržnje, huškačke retorike i prijetnjama, koje stvaraju uznemirenje i nesigurnost među građanima BiH.

Ova se prijava posebno odnosi na internet platformu/blog vijesti-ummeta.com, na kojem se svakodevno postavljaju krajnje uznemiravajući i prijeteći sadržaji.

Vijeće za štampu poziva nadležne institucije da postupe u skladu sa svojim ovlaštenjima i preduzmu sve mjere za otkrivanje i procesuiranje pojedinaca i/ili grupa koje šire govor mržnje, ugrožavaju sigurnost građana BiH i funkcioniranje demokratskog društva, prijetnjama, pozivima na nemire i sukobe, i stvaranjem opće nesigurnosti kod građana Bosne i Hercegovine.

Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko medijsko tijelo koje nadgleda primjenu etičkih standarda izvještavanja u štampi i online medijima, i djeluje kao jedinstveni posrednik između nezadovoljnih građana i medija, omogućavajući građanima ulaganje prigovora i žalbi na neprofesionalno izvještavanje. Vijeće za štampu se u svome radu koristi isključivo novinarskim metodama ispravke pogrešnih ili neistinitih navoda u novinarskom izvještavanju, objavom demantija, reagiranja, ispravke netačnih navoda ili izvinjenja.

Kada su u pitanju komentari posjetilaca internet portala, koji nisu urednički sadržaj, Vijeće za štampu, u saradnji sa urednicima, postupa po prijavama na

komentare neprimjerenog sadržaja, zahtijevajući od urednika uklanjanje takvih komentara. Kod drastičnih slučajeva govora mržnje, prijetnji, pozivanja na nerede, širenja nacionalne netrpeljivosti, što su krivična djela, Vijeće za štampu takve slučajeve prijavljuje policiji, jer tu samo policija i tužilaštvo mogu uredovati u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

Uloga i uticaj medija u svakom demokratskom društvu su izuzetno važni i medijima se mora omogućiti nesmetano ostvarivanje njihove osnovne funkcije – a to je osiguravanje tačnih i pravovremenih informacija građanima, koje im mogu pomoći u razumijevanju stvarnosti.

Ali, mediji i pojedinci koji otvoreno zloupotrebljavaju svoje pravo na slobodu informisanja i slobodu govora, moraju biti sankcionirani za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kako je propisano krivičnim zakonima BiH, saopćilo je Vijeće za štampu u BiH.

 

KOMENTARI