instant fap

Vildana Alibabić: Trenutno je u toku zapošljavanje dvije zastupnice i nekoliko rođaka od zastupnika u USK

Vildana Alibabić: Trenutno je u toku zapošljavanje dvije zastupnice i nekoliko rođaka od zastupnika u USK

lada Unsko-sanskog kantona utvrdila je prijedlog budžeta za 2022. godinu koji će uputiti u skupštinsku proceduru po hitnoj proceduri.

Budžet nije razmatran u formi nacrta niti je omogućena javna rasprava tokom koje bi građani i civilno društvo iznijeli svoje mišljenje i prijedloge. Time je prekršen Zakon o budžetima Federacije BiH i zbog toga, ali i niza drugih razloga, zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić najavljuje da za takav dokument neće glasati.

O ostalim razlozima zastupnica Alibabić kaže: „U Skupštini USK već više od dvije godine nema parlamentarne većine, već se od budžeta do budžeta pronađe neka ruka da se budžet usvoji i poslije toga najviši zakonodavni organ kantona praktično ne radi. U cijelom mandatu održano je svega 20 redovnih sjednica. Istovremeno je u Kantonu Sarajevo održano 47 sjednica, u Tuzlanskom 49, Zeničko-dobojskom 41. Jedna od karakteristika skupštinskog rada u ovom mandatu je tzv. ‘preletačka eskadrila’ koju je vrlo teško izbrojati jer postoje zastupnici koji su u ove tri godine promijenili i po tri-četiri stranke.

Druga karakteristika je tzv. stranačko uhljebljivanje, koje je još teže pratiti, a odvija se bez imalo srama. Trenutno je u toku zapošljavanje najmanje dvije zastupnice i nekoliko zastupnicima bliskih srodnika. Nemilosrdna politička trgovina i nepotizam na štetu upravo budžeta i građana. Treća i možda najvažnija karakteristika je kreiranje budžeta po želji pojedinaca. Svaki zastupnik iz „budžetske“ većine izlista svoje želje, premijer je u obavezi da to ispoštuje, te često sami zastupnici na društvenim mrežama objave šta su sve osigurali u svojim mjesnim zajednicama gdje imaju podršku birača ili je na ovaj način osiguravaju. Dodjela se vrši bez kriterija, nije transparentna i diskriminirajuća je.

Ko je taj koji odlučuje kome će se šta dodijeliti? Nažalost, iz prijedloga budžeta za ovu godinu je jasno da Vlada planira nastaviti raditi po tom receptu. Trenutno imaju podršku 15 zastupnika (NES 10, SDP 4 i jedan nezavisni), te im nedostaje jedan glas za usvajanje njima jedino važnog dokumenta – budžeta za 2022. godinu – po prethodno opisanoj logici kako bi se zaokružile pripreme za izbore 2022. Najave su fenomenalne, povećanja zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, svima. Odličan potez.

Najave boljih vremena koje će trajati dok se ne usvoji budžet, a onda će biti zaboravljene. U prilog tome govori matematika: Vlada USK je usvojila Prijedlog budžeta od 276 miliona KM, iako nema teoretske šanse da prihodi budu i blizu toga.

Podsjećanja radi, u 2019. godini planirani budžet bio je 229 miliona KM, a izvršeno je 30 manje, u 2020. planiralo se 235 miliona KM, a izvršeno je 40 manje. U 2021. planirano 235 miliona KM, koliko je izvršeno još nema informacija, ali u najboljem slučaju biće 210 miliona. Dakle, sad se planira 276 miliona, a tek na kraju godine ćemo vidjeti ko će biti prevaren. No, tada će izbori biti prošlost. Sada kreće pritisak, nedostaje jedna ruka, ko će popustiti? Predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić je već krenuo s klasičnim spinom prebacivanja odgovornosti na zastupnike opozicije.

Uključiće se i glasačka mašinerija, u međuvremenu uhljebljena u institucije, razni stranački portali, možda i neki sindikati, neka poljoprivredna udruženja… Budžetski korisnici obično kažu: ‘Prepucavajte se vi političari, ali ne preko naših leđa, usvojite budžet, mi hoćemo plaću!’ Svim građanima i građankama USK čestitam Novu godinu i poručujem: dok god je na sceni sistemska korupcija, dok šačica pojedinaca odlučuje o raspodjeli našeg novca i dok ne bude budžeta kojim će se programski planirati razvoj, od mene nema podrške.“- izjavila je Vildana Alibabić.

KOMENTARI