Virus zika u spermi može preživjeti i šest mjeseci

HomeMagazin

Virus zika u spermi može preživjeti i šest mjeseci

Donna Ares novom fotografijom zabrinula svoje fanove

Naučnici sa italijanskog instituta za infektivne bolesti Spallanzani u Rimu otkrili su da virus zika u spermi može opstati i do šest mjeseci, što je dvostruko duže od ranijih pretpostavki.

Ranija istraživanja su ukazivala da opaki virus zika u spermi može opstati do tri mjeseca, ali su italijanski naučnici otkrili taj virus u spermi jednog 30-godišnjeg pacijenta i šest mjeseci nakon prvih simptoma zaraze.

Zaraženi Italijan je u januaru boravio na Haitiju, gdje ga je uboo komarac aedes. Po povratku u Italiju su se počeli javljati simptomi poput visoke tjelesne temperature, iscrpljenosti i mučnine, a 93 dana kasnije je otkriven virus zika u njegovoj pljuvački, urinu i spermi.

U spermi zaraženog je i nakon 181 dana pronađen opaki virus, što je potvrdilo mogućnost da se taj virus samostalno obnavlja u reproduktivnom sistemu muškaraca.

Detaljniji izvještaj istraživanja italijanskih stručnjaka objavljen je u časopisu “Eurosurveillance“.

Za zika virus ne postoji vakcina niti postoji lijek za liječenje virusa. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Simptomi obično počinju tri do sedam dana nakon uboda komarca. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi tranfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Virus je prošle godine eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država, u usporedbi sa 147 slučajeva u 2014. godini. Najveći dio pacijenata bile su porodilje s povišenom temperaturom, osipom i glavoboljom. Ustanovljeno je i kako zika virus izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0