instant fap

Više mjera za pomoć lokalnim privrednicima

Više mjera za pomoć lokalnim privrednicima

Općinske vlasti u Sanskom Mostu pripremile su više mjera u vezi s tim kako pomoći lokalnim privrednicima da se izbore s ekonomskim teškoćama usljed pandemije virusa korona, potvrdio je Faris Hasanbegović, općinski načelnik.

Prema njegovim riječima, preliminarni paket pomoći s lokalnog nivoa iznosiće 441.000 maraka, a ove mjere biće predstavljene i predložene Općinskom vijeću.

“Učinićemo sve iz svoje nadležnosti da olakšamo položaj privrednika. Predložili smo određene olakšice, kao što su oslobađanje od plaćanja određenih lokalnih dadžbina za korištenje javnih površina i prostora. Također, iz budžeta ćemo platiti račune privrednicima u periodu kada nisu bili u mogućnosti da rade, kao što su komunalne usluge odvoza smeća i vodosnabdijevanja.

Smatramo kako ćemo postići kompromis o tome da umanjimo kod za finansiranje političkih partija, te da pokušamo osigurati dodatna sredstva kako bi s jednokratnom pomoći pomogli našim sugrađanima koji su ostali bez posla”, kazao je načelnik Hasanbegović.

Dodao je kako su to samo neke od mjera koje će predložiti Općinskom vijeću, uz već provedene mjere u oblasti poljoprivrede kojima je stimulisana proljetna sjetva.

“Ovih dana već isplaćujemo prva sredstva u okviru granta od 100.000 maraka koje smo osigurali građanima za sjetvu. Obezbijedićemo još dodatnih 100.000 ili 200.000 i ova sredstva će biti također uložena u poljoprivrednu proizvodnju. Ovdje nije kraj jer planiramo osigurati još sredstava kroz rebalans budžeta, koji bi trebalo da se dogodi u junu”, izjavio je on.

KOMENTARI