instant fap

Vječni smiraj za Hasana Bojića

Danas će u Sanskom Mostu biti obavljena dženaza i ukop Hasana Bojića, koji je ubijen u Banjaluci 1992. Godine. Nakon dugo godina tijelo ubijenog mladića konačno će naći vječni smiraj i Hasan će konačno biti ukopan onako kako to islamski vjerski propisi zahtjevaju.

Priča o Hasanu Bojiću je priča o mnogim mladićima koji su ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu samo iz razloga što nose drugačije ime. Hasan je sin poznatog Alije Bojića, uglednog Banjalučanina koji je dobad dio svog života proživio i u Sanskom Mostu. Alija je također prošle godine preselio na drugi svijet ne dočekavši da nakon dugo godina na dostojan način ukopa svpg prvog sina. Hasan Bojić je osnovnu školu završio u Sanskom Mostu kao jedan od najboljih učenika u generaciji.

Nakon toga, počinje raditi u porodičnom biznisu Bojićevih u Banjaluci, gdje pohađa zanatsku školu. Kada je Banjaluka okupirana i kada počinje progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, 22-godišnji Hasan je uhapšen i odveden u nepoznatom pravcu. Ispostavilo se da je to bio put bez povratka. Njegovom ocu Aliji je dojavljeno da mu je sin ubijen u mjestu Popovac kod Čelinca i ukopan na mjestu zločina. Zločincima nije bilo dovoljno to što su ubili ovog mladića, nego su potom njegovo tijelo prodali ocu. Alija Bojić je potom, u tajnosti tijelo sina pokopao na mezarju u banjalučkom naselju Gornji Šeher.

Nakon rata, u cilju istrage o Hasanovom ubistvo njegovo tijelo je reekshumirano 2008. Godine i posmrtni ostaci su prebačeni u identifikacioni centar Šejkovača. Utvrđivanje identiteta putem DNK metode trajalo je neuobičajeno dugo i u međuvremenu Alija Bojić je preminuo ne dočekavši da ukopa tijelo svoga sina, što je bila njegova velika želja. Porodici Bojić su nedavno dostavljeni rezultati identifikacije i utvrđen je identitet Hasana Bojića, sina Alijinog.

Danas, poslije podne namaza, biće obavljena dženaza, a potom i ukop Hasana Bojića na mezarju Greda, neposredno uz očev mezar. Imena osoba koji su organizovali ubistvo ovog mladića su poznata i nadamo se da će ih prije ili kasnije stići ruka pravde.

KOMENTARI