instant fap

Vještački napravljen virus ubija ćelije raka

Vještački napravljen virus ubija ćelije raka

Virus nastao genetskim inženjeringom testiran na 30 pacijenata koji su bili u zadnjoj fazi raka jetre značajno je produžio njihov život, ubio tumore i spriječio razvoj novih, saopštili su naučnici.

Šesnaest pacijenata kojima je data velika doza virusa živjeli su u prosjeku duže za 14,1 mjesec, u odnosu 6,7 mjeseci koliko je 14 pacijenata kojima je data manja doza.

“Po prvi put u istoriji medicine pokazali smo da genetski proizveden virus može da doprinese preživljavanju oboljelih od raka”, rekao je koautor studije David Kirn agenciji AFP.

Četvoronedjeljno testiranje sa vakcinom Pexa-Vec ili JX-594, koje je objavljeno u časopisu Nature Medicine, daje nadu za liječenje oboljelih kod kojih je tumor uznapredovao.

“Uprkos napretku u liječenju oboljenja raka u proteklih 30 godina hemoterapijom i različitim biološkim sredstvima većina čvrstih tumora je neizlječiva čim dođe do metastaza, odnosno kada se tumor proširi na druge organe”, navode autori studije, prenosi Srna.

Oni dodaju da je postojala potreba za aktivnijim imunoterapijama.

“Pexa-Vec je osmišljen da se multiplicira unutar samih ćelija i da uništi ćelije raka, u isto vrijeme omogućavajući da sistem imuniteta pacijenta napadne ćelije raka”, kaže Kirn.

On je dodao da se nakon tretmana tumor smanjio i smanjen je dotok krvi u tumore, a ojačan je sistem imuniteta koji se borio protiv tumora.

Pexa-Vec je razvijen od virusa vakcinija koji se kao vakcina koristi decenijama u liječenju malih boginja.

KOMENTARI