Vlada USK izmirila dugovanja sarajevskim studentskim centrima

HomeLokalne temeUSK

Vlada USK izmirila dugovanja sarajevskim studentskim centrima

Univerzitet u Bihaću: 371 brucoš upisan, jedan fakultet upisalo samo sedam studenata

Krajiški studenti, koji se školuju na Univerzitetu u Sarajevu i borave u tamošnjim studentskim centrima, mogu odahnuti jer je Vlada USK izmirila veći dio duga.

Za usluge smještaja svim centrima u BiH uplaćeno je 122.000 KM, a centrima u Sarajevu 114.000 KM od tog iznosa, kazao je Adis Muhaermović ministar obrazovanja USK.

Naime, nakn što je portal ABC.ba prenio informaciju o tome kako će studenti sa područja Unsko-sankog kantona, koji borave u sarajevskim studentskim domovima, od 1. novembra plaćati punu cijenu boravka, ukoliko ne izmiri obaveze prema ovim ustanovama,Vlada USK je izmirila veći dio navedenih dugovanja.

Iako je novac u budžetu USK za subvencioniranje smještaja u domovima bio planiran, zbog netransparentnosti budžetskog stanja, teško je bilo vidljivo kako se novac stvarno troši, te koliko je ovog novca uplaćivano JU Studentski centar Sarajevo.

Međutim, Vlada je danas iznijela informaciju kako je ukupan dug bio nešto manji od 200.000 KM, te da je sarajevskim studentskim domovima uplaćeno 114.000 KM, a da će ostatak biti naknadno uplaćen, što je dogovoreno sa Emirom Kadrićem dikrektorom JU „ Studentski centar” Sarajevo.

Inače, cijena smještaja  u studentskim centrima košta 365 KM. Od toga 140 KM plaćaju studenti dok ostatak subvencioniraju vlade kantona iz kojih studenti dolaze.

Ovo je još jedan primjer kako kroz društveno odgovorne medije, građani, roditelji i druge marginalizirane skupine, koje su dovedene u poteškoće prouzrokovane nemarom od strane vlasti, mogu i moraju vršiti pritisak na vlast. Oni  tako postaju aktivni građana koji se na ovaj način bore za rješavanje svojih problema.  Vlast, sa malo senzibiliteta, i uz dobronamjerne kritike organizacija poput ABC-a uvijek može riješiti njihove probleme ukoliko to želi.

abc

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0