instant fap

Vlasnici kompanija koji duguju porez, moraju u zatvor

Vlasnici kompanija koji duguju porez, moraju u zatvor

Vlasnici kompanija koji izbjegavaju da plate višemilionske dugove za poreze i doprinose, ismijavaju državu, jer vlasti ništa ne čine da ohrabre pravosudne organe kako bi procesuirali teške oblike poreznog kriminala, kaže direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović.

Utemeljenje za ove tvrdnje Arifović nalazi u činjenici da je Porezna uprava FBiH od 2008. do 2012. godine podnijela nadležnim tužilaštvima 276 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu utaja poreza u iznosu od 84,8 miliona maraka!

On je citirao član 247. Zakona o krivičnom postupku FBiH, koji jasno propisuje da je krivično djelo ‘uskraćivanje plaćanja poreznih i drugih fiskalnih obaveza utvrđenih zakonom’.

Arifović navodi da je jedini način da se stane ukraj gomilanju duga za poreze i doprinose, čiji iznos u FBiH premašuje milijardu i po maraka, sinhronizirano djelovanje policije i tužilaštava, ali i Vlade i Porezne uprave FBiH.

‘Upućivali smo tužilaštvima veoma dokumentirane izvještaje o svjesnim utajama poreza. No, dobivali smo odgovore da to vlasnici firmi ne čine s umišljajem?! Naravno da je s umišljajem ako sredstva koja treba dati državi, daje u druge svrhe’, naglasio je Arifović.

U vezi s ovim problemom obraćao se, kaže,  na mnoge adrese s upitom zašto mnogi od vlasnika čija se preduzeća nalaze na spisku dužnika koje je objavila Porezna uprava FBiH, nisu u zatvoru.

Da su sve prethodne vlasti uradile mnogo toga da poreznim dužnicima omoguće ambijent da ne plaćaju poreze, naglašava Arifović, govori i činjenica o ogromnim opstrukcijama da se u Zakon o poreznoj upravi FBiH uvrsti uredba koja nalaže da se vlasniku firme – poreznog dužnika plijeni privatna imovina.

Takva zakonska rješenja, dodaje on, imaju države u okruženju, a pokazuju se kao veoma efikasni mehanizmi kod naplate poreznih dugova.

‘Nažalost, nakon što smo uz pomoć međunarodne zajednice uspjeli izlobirati da se ovo uvrsti u Zakon, nakon inicijative određenih poslanika u Parlamentu FBiH, Ustavni sud FBiH poništio je ovu odredbu u svojoj presudi od 2011. godine. Tako je omogućeno da se vlasnici kompanija nastave bogatiti varajući državu, ali i svoje radnike’, istakao je Arifović.

Plaćanje nacrno

Komentirajući novo zakonsko rješenje o unutrašnjem platnom prometu, Arifović je kazao da je djelimično dobro, ali da dolazi sa zakašnjenjem.

‘Prema našim posljednjim istragama, sve veći broj dužnika, iako su im računi blokirani, posluje, i to na način da naplaćuje svoje usluge i prodaje robu u kešu. Dakle, ne polažu novac na račune i tako izbjegavaju plaćati javne prihode’, kaže Arifović.

Ukoliko ‘Bristol’ ne plati samo jednu mjesečnu ratu, idemo na prinudnu naplatu

Na upit da prokomentira informaciju da je hotelu ‘Bristol’ fantomskog saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija Porezna uprava FBiH odobrila odgodu plaćanja poreznog duga od 750.000 KM, što su, faktički, sredstva koja su trebala ići u penzioni fond, Arifović je kazao da Upravi zakon u ovom slučaju nije ostavio prostora.

‘Ako porezni dužnik ispunjava uvjete, poput bankarske garancije i hipoteke, a podnosi zahtjev za odgođeno plaćanje duga, mi mu to, prema zakonu, moramo odobriti. U ovom slučaju, hotel ‘Bristol’ ispunjavao je te uvjete.

Uvjet za zaključivanje ovog sporazum bio je i da plaća tekuće obaveze, a ukoliko ih ne bude plaćao te ukoliko ne bude platio samo jednu mjesečnu ratu duga sa zateznom kamatom, istog momenta prekinut ćemo sporazum te nastaviti proces prinudne naplate’, objasnio je Arifović.

 

KOMENTARI