instant fap

Vlast dobila prvu rundu, ali meč još traje

Nakon 50 dana svakodnevnih protesta na društvenoj mreži Facebook, sredinom ove nedjelje, osvanula je informacija da će okupljanja nezadovoljnih građana zbog uništavanja zelene površine u centru Banje Luke do 1. septembra biti redukovana.

Šetnje će se održavati jednom nedjeljno ili po potrebi a, u međuvremenu, šetači će se okupljati kada mogu oko starog hrasta, mjesta odakle su protesti i počeli.

Vlast je, čini se, odnijela prvu rundu u borbi za građanska prava u Banjoj Luci, ali smatraju naši sugovornici, meč još nije okončan.

Majka svih budućih protesta

“Jednostavno, protesti su doživjeli svoju kulminaciju i tu je kraj borbe za Picin park. Ako se protesti u septembru i nastave, oni će imati drugi povod, besparicu, nezaposlenost”, smatra psiholog Srđan Puhalo, koji je od prvog dana bio aktivan učesnik banjalučkih protesta.

Prema njegovim riječima, ovakvo što se moralo dogoditi, jer je iz šetača polako iščezavala i radost i entuzijazam. “Nisu se ljudi povukli zbog policije, koja je postajala sve agresivnija, već zbog činjenice da se pokazalo da ovo što radimo ne može da mobiliše veći broj građana”, kazao je Puhalo. Ipak, ističe da će protesti za Picin park biti “majka svih budućih protesta, nešto po čemu će se svako buduće okupljanje građana uspoređivati” .

Puhalo kaže da su građanski protesti u Banjoj Luci pokazali da se tek moramo učiti demokratiji, u kojoj se promjene ne dešavaju preko noći. “A kada govorimo o činjenici da šetači nisu uspjeli animirati veći broj građana da im se pridruže, onda treba imati u vidu činjenicu da naš svijet još ne vjeruje u promjene i u sebe da ih može izboriti”, podvlači Puhalo.

Prema njegovim riječima, i nevladin sektor nije se dovoljno angažovao da makar prisustvom svojih članova podrži proteste u većoj mjeri.

“Ali bez obzira na sve, ovo je sjajna stvar koja je pomakla granice u smislu osvajanja građanskih sloboda i razbila strah kod građana”, kazao je Puhalo.

Aleksandar Žolja, predstavnik Helsinškog parlamenta građana jedne od NVO koja je podržala proteste i svoj potpis stavila na peticiju kojom se od gradonačelnika Banje Luke zahtijeva dostavljanje dokumentacije vezane za dodjelu zemljišta na kojem je bio Picin park Mili Radišiću, kumu predsjednika RS-a Milorada Dodika, kaže da su NVO sektoru ruke bile vezane.

KOMENTARI