instant fap

Voda se povlači: Aktivnosti na saniranju štete

Voda se povlači: Aktivnosti na saniranju štete

Situacija na području Općine Sanski Most se stabilizira i vodostaji rijeka koje su se u proteklim danima izlile iz korita i poplavile veći dio grada nalaze se u konstantnom opadanju.

Ovo je istaknuto na jučer održanoj pres konferenciji kriznog štaba kojom je predjedavao načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić. Poslednji izmjereni vodostaj Sane iznosio je 440 centimetara, a problem u pojedinim dijelovima grada je pojava podzemnih voda. Najkritičnija situacija je trenutno u naseljima Jezernice, Mahala i u Banjalučkoj ulici, gdje je zbog zasiženost korita Sane još uvijek onemogućeno povlačenje površinskih i podzemnih voda. Načelnik Avdagić je istakao kako je putna komunikacja koja selo Trnovu povezuje s ostatkom grada sada prohodna te da su mještanima ovog sela obezbjeđene neophodne namirnice i ostale potrepštine.

Općina Sanski Most je istovremeno humanitarnu pomoć uputila ugroženim stanovnicima nekoliko mjesta na području Prijedora i Ključa. Na ovom sastanku je rečeno kako će u narednom periodu fokus aktivnosti biti stavljen na čišćenje grada i aktivnosti dija u odručja iz kojih se poeratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije. Direktor sanskog Doma zdravlja, dr. Hajrudin Jakupović, rekao je kako se raspolaže određenom količinom neophodnih sredstava za obavljanje ovih poslova, ali da su potrebe daleko veće te je zatražena pomoć od nadležnog kantonalnog ministarstva. Također, narednm periodu će uslijediti i čišćenje gradskih ulica, a od građana se očekuje da očiste svoje privatne posjede.

Predstavnici općinske organizacije Crvenog križa su istakli kako su organizirana dva punkta za prikupljanje humanitarne pomoći koja se potom distribuira stanovnicima kojima je ona najpotrebnija. Iz Prve sanske škole, koja je jučer pogođena poplavama, obavjestili su učenika da se u narednih nekoliko dana nastava neće odvijati, a odluku o izvođenju nastave u drugim školama treba da donesu direktori tih obrazovnih ustanova.

Iz Eelektrodistribucije BiH su istakli kako će u narednom periodu biti puštena električna energija u područja s kojih se povukla voda, ali su upozorili vlasnike stambenih objekata da sačekadju dolazak nadležnih ekipa koje će prekontrolisati električne instalacije. Predstavnici Veterinarse stanice će također u narednm periodu preventivno djelovat kako bi se spriječila pretjerana pojava glodara, a upozoreno je i na mogućnost povećanog broja zmija. Opća ocjena je da se stanje u Općini Sanski Most stabilizira te su građani pozvani da uznu aktivno učešće u polslovima čišćenje i uređenja grada te saniranja nastalih šteta od poplava.

KOMENTARI