Vodostaj rijeke Sane blago opada

HomeLokalne temeSanski Most

Vodostaj rijeke Sane blago opada

Heroji Sanskog Mosta

Općinski štab Civilne zaštite Sanski Most proglasio je danas stanje prirodne nesreće zbog poplava koje su tokom protekle noći pogodile više dijelova općine.

Inače, tokom protekle noći došlo je do naglog rasta i izlijevanja Blihe, Zdene, Majdanuše i drugih pritoka Sane,  te do pojave bujica, a to je prouzrokovalo poplave koje su ugrozile brojne stambene objekte i putne komunikacije.

Danas u 18 sati izmjeren je vodostaj rijeke Sane od 373 cm i u blagom je padu.

Najveći problem su nam pričinile pritoke čiji je vodostaj ekstremno brzo rastao, kao i bujične poplave koje su ugrozile mnoga naselja gdje ranije nije bilo ovakvih problema”, kaže Said Ramić, načelnik Civilne zaštite Općine Sanski Most.

Najkritičnija situacija bila je u Starom Majdanu, Alagića polju, Vršu, Naprellju, Vršu, Zdeni i Kamengradu.

Voda je prodrla u desetine stambenih objekata u pomenutim naseljima, poplavljeni su brojni proizvodni i poljoprivredni objekti te ogromne zemljišne površine. Materijalne štete su velike, a procjenjivaće se u narednim danima. Zanimljivo je također kako je poplavljen veliki broj stambenih objekata koji je stradao tokom proteklog decembra, kada su poplave također ugrozile ovaj dio Općine Sanski Most.

Tada su pričinjene štete koje su procijenjene na 1,5 milion maraka, a građani koji su tada imali štete još nisu dobili novac za njihovu sanaciju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0