Vodostaj rijeke Sane u opadanju, u narednim satima se očekuje normalizacija

HomeLokalne temeSanski Most

Vodostaj rijeke Sane u opadanju, u narednim satima se očekuje normalizacija

Stanje alarmantno, na pomoć se čeka danima: Da li je Krajina zaboravljena?

Prema posljednjim mjerenjima vodostaja rijeka u Krajini, konkretno Sane i njenih pritoka, bilježi se blago opadanje i stabilizacija.

Vodostaj rijeke Sane konstantno opada pa je u 21 sat izmjeren nivo rijeke koji je iznosio 357 cm. Opadaju i pritoke Sane, a u narednom periodu očekuje se nastavak ovog trenda i konačna normalizacija prilika.

Obilne padavine izazvale su poplave širom Federacije BiH. U Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom mostu, Cazinu i Velikoj Kladuši proglašeno je stanje prirodne nesreće. Voda je prodrla u stambene, poslovne i pomoćne objekte, a aktivirana su i klizišta.

Trenutno je najteže u Bosanskoj Krupi gdje je vodostaj Une viši nego što je ikad izmjeren u ovom gradu.

“Ovdje je apokalipsa”, kaže Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

Tačan broj poplavljenih objekata još se ne zna, ali je veliki broj domaćinstava evakuisan, dok je više od 800 stambenih objekata okruženo vodom i još im se ne može prići.

Alarmantna situacija je i u Bihaću, a najteže u naselju Kralje gdje je jutros vodostaj Une dostigao čak 635 cm.

“Brana od vreća drži vodu,nasip je sad pod vodom na tom dijelu. Svi odvodi su začepljeni, molim vas da smanjite korištenje wc-a i upotrebu vode unutar objekata. Ovo važi i za one koji nisu u opasnosti poplave”, jedno je od upozorenja za stanovnike Bihaća.

Također, poplava je pogođen vjeverozapad Republike Srpske, a novi talas iz gornjeg toka Une, čiji vodostaj trenutno stagnira, prošao je kroz Bosanski Novi.

I u Kostajnici je voda ušla u više stambenih i pomoćnih objekata, evakuisana su dvije osobe, a obustavljen je i saobraćaj prema Kozarskoj Dubici. Poplava je pogođena i Kozarska Dubica.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0