Vodostaj Une kod Bihaća čak 609 cm, postavljeno četiri hiljade vreća sa pijeskom

HomeVijestiBiH

Vodostaj Une kod Bihaća čak 609 cm, postavljeno četiri hiljade vreća sa pijeskom

COVID19 / Pregled situacije u svijetu: U kojim državama ima koliko oboljelih, koliko umrlih…

Obilne kišne padavine već danima pogađaju Bosnu i Hercegovinu, a najteža situacija trenutno je na području Unsko-sanskog kantona gdje vodostaj rijeka konstantno raste.

Na području grada Bihaća, tačnije kod naselja Kralje, vodostaj Une je dostigao čak 609 centimetara. Rekordni vodostaj rijeke koji je do sada evidentiran je 620 centimetara, a mještani se nadaju da će, nažalost, do večernjih sati vodostaj prerasti taj rekord.

Kako nam je kazao mještanin Bihaća Valentino Jerković, kiša ne prestaje padati i pozvao je sve ljude dobre volje u pomoć, ko god je u mogućnosti.

Naseljena područja oko rijeke Une su izložena opasnosti. Već je par kuća stradalo, one koje su bile najbliže Uni. Podzemne vode koje izbijaju također stvaraju problem. Trenutno je civilna zaštita pomogla u vidu vreća pijeska, grupa od nas 20ak sipa pijesak u vreće na najkritičnijim dijelovima i nastavit ćemo tako dok god bude potrebno”, kazao nam je on.

Polazeći od činjenice da i u narednom periodu se očekuju pojačane padavine Služba za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove će kontinuirano pratiti stanje, poduzimati odgovarajuće mjere, i predlagati poduzimanje mjera drugih nosilaca, uključujući i angažiranje Gradskog štaba civilne zaštite Bihać. Operativni centar će nastaviti funkcionisati neprekidno 24 sata, do prestanka opasnosti od poplava., navodi se u Izvještaju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0