instant fap

Vodostaji u blagom porastu

Vodostaji u blagom porastu

Vodostaji većine rijeka u BiH su u porastu, ali za sada nema razloga za strah od poplava, tvrde nadležni. Iako metetorolozi i za naredne dane najavljuju kišu i snijeg, stručnjaci ističu da vodostaji još nisu dostigli kritičnu tačku, dok o potencijalnim vanrednim mjerama trenutno nema ni riječi. Na području Federacije BiH, usljed padavina svi vodostaji su u porastu, ali još uvijek nije alarmantna situacija, potvrđeno je u Sektoru hidrologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nagli porast vodostaja rijeka uzrokovala je obilna kiša koja je padala u noći s ponedjeljka na utorak. U protekla tri dana zabilježen je i blagi porast vodostaja rijeke Sane, koji trenutno iznosi 282 cm, a kritična tačka je 380 cm. Jučer u isto vrijeme vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu iznosio je 227 cm, tako da je vodostaj u protekla 24 sata povećan za nešto više od 50 cm. T

reba reći da se stanje na terenu često mijenja. Čim kiša prestane, vodostaj opadne, i obratno, tako da nove padavine izazivaju nove probleme, međutim situacija na području našeg grada za razliku od pojedinih gradova u Federaciji BiH nije za sada zabrinjavajuća. Meteorolozi, međutim, tvrde da će ternutni prestanak padavina biti kratkotrajan, tako da će se kiša sa susnježicom smjenivat do kraja sedmice.

KOMENTARI