instant fap

Volite li životinje? Udomi, spasi jedan život

Volite li životinje? Udomi, spasi jedan život

Mislimo da do sada svi znaju da životinje imaju pozitivan uticaj na zdravlje svojih vlasnika. A psi naročito, jer prema mišljenju naučnika, oni u prosjeku produžavaju život čovjeku za 2 godine. I nema dokaza koji bi potvrdili da postoje i drugi kućni ljubimci koji bolje utiču na naše zdravlje. To misli kardiolog i profesor Thomas Lee.

Činjenica broj 1: Vlasnici pasa rijetko imaju visok pritisak

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje i ustanovili da briga o psima smanjuje krvni pritisak i nivo stresa. Važno je napomenuti da učesnici nisu uzimali lijekove za krvni pritisak tokom studije. I ispostavilo se da im se krvni pritisak vratio u normalu samo tako što su dobili zadatak da se brinu o psu.

Činjenica broj 2: Vlasnici pasa su srećniji©

Psi čine vlasnike srećnima jer stimulišu proizvodnju hormona sreće – endorfina, dopamina, serotonina i oksitocina. Ovi hormoni su prirodni antidepresivi. Britanski naučnici su 2002. godine sproveli istraživanje među ljudima koji su imali životinje i otkrili da se većina njih (75%) osjeća srećnim. Takođe, učesnici su tvrdili da je komunikacija sa kućnim ljubimcima učinila da se osećaju manje usamljeno.

Činjenica broj 3: Vlasnici pasa imaju manje šanse za srčani udar

©Studija pokazuje da vlasnici pasa koji su imali srčani udar preživljavaju iduću godinu 4 puta češće nego ljudi koji nemaju pse. U drugoj studiji, naučnici sa Brooklyn College otkrili su da vlasnici pasa imaju bolji nalaz varijabilnosti otkucaja srca (mjera rizika od srčanog udara) u odnosu na ljude koji nemaju psa.

Činjenica broj 4: Vlasnici pasa imaju niži nivo holesterola©

Istraživanja pokazuju da vlasnici pasa imaju niži nivo holesterola. Trenutno nema objašnjenja za ovaj fenomen, ali možda je to zato što su vlasnici pasa jednostavno fizički aktivniji.

Činjenica broj 5: Lakše gube težinu©

Samo 20% stanovništva na planeti troši 30 minuta na fizičku aktivnost svaki dan. Dakle, sjedeći način života čini ljude gojaznim i podložnijim srčanim bolestima i dijabetesu. Provedena je studija koja je pokazala očigledno: vlasnici pasa imaju više fizičke aktivnosti, jer ih moraju šetati i igrati se s njima.

Činjenica broj 6: Vlasnici pasa bolje tolerišu bol

Prema riječima naučnika sa Vašingtonskog državnog univerziteta, psi pomažu ljudima da se opuste i prebace fokus njihove pažnje na njih, što pomaže da se ublaži bol i učini ga manje akutnim.

Činjenica broj 7: Vlasnici pasa rjeđe se bore sa mentalnim zdravljem

Prema nekim podacima, psihološke bolesti se razvijaju kod oko 20% odraslih u SAD, a depresija, bipolarni poremećaj i šizofrenija su najčešći. Uprkos činjenici da kućni ljubimci ne mogu izliječiti ove bolesti, studije pokazuju da one mogu olakšati život. 60% osoba sa ozbiljnim psihološkim poremećajima tvrdi da njihov ljubimac može da kontroliše njihove emocije, da im olakša depresiju i smanji njihovu anksioznost.

KOMENTARI