Vozači koji ne plate kazne ne mogu izaći iz Hrvatske

HomeVijestiBiH

Vozači koji ne plate kazne ne mogu izaći iz Hrvatske

Ulazak bh. državljana: Kako putovati u Njemačku, Sloveniju, Nizozemsku, Švedsku…

Od 31. augusta granična policija u Hrvatskoj naplaćuje kazne za prekršaje prilikom granične kontrole.

Naime, u nastavku ovog sveobuhvatnog projekta modernizacije i digitalizacije rada saobraćajne policije, policijski službenici su počeli raditi s novom aplikacijom. Pomoću ove aplikacije imaju uvid u evidenciju vozila stranih registracijskih oznaka država izvan Evropske unije, a s kojima su vozači počinili saobraćajni prekršaj na području Hrvatske. Prilikom obavljanja granične kontrole, granični će policajci utvrditi vlasnika vozila te kroz navedenu aplikaciju procesuirati saobraćajni prekršaj – stoji u saopštenju hrvatskog MUP-a.

Isto tako, po dolasku na granični prelaz, policijski službenici će počiniocu prekršaja koji nemaju prebivalište ili stalno boravište u Hrvatskoj, a imaju neplaćene kazne za počinjene prekršaje, kroz aplikaciju uručiti obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno procesuirati počinjeni prekršaj.

– Na ovaj se način se u značajnoj mjeri olakšava procesuiranje saobraćajnih prekršaja počinjenih vozilima registrovanim izvan Evropske unije, kao i procesuiranje prekršaja za osobe sa prebivalištem ili stalnim boravištem izvan Republike Hrvatske. S druge strane počinioci prekršaja brže i jednostavnije regulišu neplaćene kazne za počinjene prekršaje – dodaju iz MUP-a.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0