Vratio se Milorad!

HomeVijestiBiH

Vratio se Milorad!

Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina je nešto što može, a ne mora biti

ZAKON O KLEVETI U REPUBLICI SRPSKOJ SVE IZVJESNIJI: „Oni koji kritikuju vlast završiće u zatvoru“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da će vrlo brzo biti predloženi zakoni o kleveti, a najavljuje i nove „rigorozne zakone“ o kojima još uvijek ne znamo mnogo.

„Zakoni o lažima i klevetama donose se da se popravi atmosfera u kojoj se nalazimo. Donijeće se i sve ostalo što bude trebalo. Ovi zakoni biće rigorozni. Nije problem da govorite istinu i svakome treba omogućiti da govori istinu, ali ova količina laži, podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru totalno je zgadilo i mentalno opteretilo značajan dio stanovništva i to je na kraju nešto što je došlo sa strane, ali na toj strani tamo imaju zakoni koji to zabranjuju, a nama nisu dali prije nekoliko godina da to uvedemo, ove godine ćemo to uraditi, veoma brzo ćemo to uraditi, neka se budni ko god hoće. Vjerovatno ćemo donositi još neke rigorozne zakone“, rekao je Milorad Dodik tokom govora u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podsjetimo da je prije petnaestak dana Milorad Dodik prvi put na twitteru najavio ovaj zakon.

Sinića Vukelić, urednik portala Capital, rekao je da je ovo dokaz da Dodik nije u afektu ili trenutnom raspoloženju tvitnuo da će donijeti nove zakone kojima će kriminalizovati klevetu.

„Ovo je sistemsko stvaranje zakonskog osnova za kažnjavanje svih onih koji kritikuju vlast, onih koji ne misle kao vlast i da će zbog toga završiti iza zatvorskih rešetaka. Ovo je vrlo opasno za medijsku zajednicu, ali vrlo je važno da građanima objasnimo da ovo nije opasno samo za novinare, da je to opasno za njih.  Ovo udara na osnovne građanske slobode, jer u zatvorima neće završiti samo novinari, već i svi građani koji kritikuju vlast, koji objave nešto na društvenim mrežama, koji kažu nešto u javnom prostoru“, rekao je Vukelić za BUKU.

Vukeli ističe da svi oni koji budu govorili protiv vlasti, odnosno koji budu govorili ono što ne odgovora vlastima, mogu biti proganjani.

„Novinari, akademska zajednica, udruženja građana i svako fizičko lice u Republici Srpskoj može snositi posljedice takvih zakonskih odredbi. Ovo je gušenje medijskih sloboda prijetnjom zatvora, ovo je pooštravanje i onako teške situacije u kojima rade mediji. Ja zapravo mislim da su oni već pripremili te zakone i da samo čekaju da ih realizuju, a to će uraditi u prvoj godini mandata. Svi zajedno moramo ustati protiv toga, pobuniti se iako je gospodin Dodik rekao da se buni ko god hoće. Oni će u zakonima istrajati. Mislim da i pored toga moramo podići svoj glas i ne samo mi novinari, nego treba obavijestiti i međunarodne i evropske organizacije da i one iskažu o tome svoj stav i da li podržavaju kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj“, ističe Vukelić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica “Transparency Internationala BiH”, rekla je da je ova najava nešto što je na agendi vladajuće strukture u Republici Srpskoj već godinama.

„Svako malo imamo najave sličnih zakona. Kriminalizacija klevete je nešto što se najavljivalo već i ranije, kao i zakoni vezani za ograničavanje rada nevladinih organizacija, medija. Sve to ide u smijeru prijetnji uvođenja apsolutne cenzure u Republici Srpskoj i kontrole svake kritike. Sa jedne strane, to su neke prijetnje koje su godinama prisutne u javnom diskursu. Svaki put kada je neka kriza, potežu se najave uvođenja ovakvih zakona“, rekla je za BUKU Ivana.

Dodaje da ostaje da vidimo koliko su ove najave realne.

„Na ovaj način pokušava se ozvaničiti diktatura vladajuće političke stranke u Republici Srpskoj“, ističe Ivana.

Za one koji nisu upoznati sa političkom teorijom ovo je klasična definicija diktature:

„Diktatura je oblik vladavine kojoj je glavno svojstvo da jedna osoba (diktator) ili skupina ljudi može vladati neograničenom moću. Neistomišljenici se u diktaturama uglavnom proglašavaju državnim neprijateljima. Diktatori često izgrađuju i kult ličnosti#. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0