instant fap

Vratiti identitet žrtvama agresije

Vratiti identitet žrtvama agresije

U prostoru Gradske galerije u Sanskom Mostu   organizovana  je veoma zanimljiva instalacija čiji je autor mladi psiholog Adis Hukanović.

On je već duže vrijeme uključen u aktivnosti koje vode udruženja za traženje nestalih osoba u BiH, a ova instalacija posvećena je Adisovom ocu Rezaku Hukanoviću, koji je nestao tokom agresije na BiH i za njegovu sudbinu se još uvijek ništa ne zna. Ova zanimljiva instalacija nosi naziv „Vratiti identitet Rezaku“ i auto kaže kako je sem sjećanja na nestalog oca, njen cilj da ukaže i na problem nestalih lica. Jedan od problema u traženju nestalih osoba je, kako kaže Hukanović, danas u tome što se oni svode samo na puke brojke i statističke podatke, pri čemu se zanemaruje personalitet žrtava i činjenica da su i oni bili živa bića koja su imala svoje živote, emocije, nadanja i želje.

1503393_444686058991875_1594337844_n

 

Instalacija uključuje lične stvari Adisovog oca, zatim sjećanja članova porodica na njega kao i fotografije i predmete koji asociraju na problem nestalih lica u BiH. Prema riječima aktiviste udruženja Priejdorčanki „Izvor“, Edina Ramulića, ova instalacija je još jedan način, istina neobičan, da se ukaže na potrebu inetnziviranja napora u potrazi za nestalim žrtvama agresije na BiH. Prema informacijama kojima raspolaže autor instalacije, njegov otac Rezak Hukanović, pobjegao je pred neprijateljskim vojnicima u ljeto 1992. godine i dugo se skrivao u šumama između Sanskog Mosta i Ključa. Uhapšen je 1994. godine o čemu postoji i pisani trag pronađen u policijskoj stanici Ključ. Zatim je priveden u tadašnju policijsku stanicu Sanski Most i od tada mu se gubi svaki trag, a porodica ni danas ne zna za njegovu sudbinu. Instalacija će biti otvorena i u narednih sedam dana i svi koji žele mogu je pogledati u tom periodu.1012250_444686408991840_1045469127_n

 

KOMENTARI