Vrbovali siromašne djevojke i slali ih u Austriju i Njemačku da se bave prostitucijom

HomeVijestiBiH

Vrbovali siromašne djevojke i slali ih u Austriju i Njemačku da se bave prostitucijom

Akcija “Panama”: Pripadnici SIPA-e vrše pretrese na širem području BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, rano jutros započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Twins“.

Akcija se provodi u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije, MUP-om Hrvatske, saveznom kriminalističkom policijom Njemačke i Austrije.

Na području Sarajeva, policijski službenici SIPA-e su uz podršku policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo slobode lišili osam osoba i izvršili pretrese objekata na više lokacija. Istovremeno, u okviru ove akcije na teritoriji Srbije, Austrije i Njemačke provode se operativne aktivnosti, gdje se takođe vrše hapšenja i pretresi objekata na više lokacija.

za-medije-1

U okviru ove akcije osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca.

Uhapšene osobe sumnjiče se da su duži vremenski period, iskorištavajući težak socijalni položaj, vrbovali više mlađih ženskih osoba s područja Srbije i BiH, te ih slali u Njemačku i Austriju da se bave prostitucijom. Djevojke koje su pokušale izaći iz ovog lanca, bile su izložene prijetnjama, psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

zm1450

Organizatori lanca prostitucije su imali unaprijed razrađen sistem vrbovanja djevojaka i organizovanja njihove eksploatacije, tako što su na određenim internet stranicama objavljivali oglase, na kojima su nudili pružanje seksualnih usluga, saopćeno je iz Državne agencija za istrage i zaštitu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0