Vrijeme će početi drugačije da se računa?

HomeMagazin

Vrijeme će početi drugačije da se računa?

Uskoro pomjeramo sat – znate li zašto to radimo?

Dužina trajanja jedne sekunde skoro 50 godina je bila definisana na jedan način, međutim, to bi uskoro moglo da se promijeni.

Istraživači u Njemačkoj vjeruju da su otkrili način da naprave najtačniji sat ikada stvoren .

Oni tvrde da je taj sat toliko tačan da ukoliko bi mjerio vrijeme od trenutka nastanka Velikog praska, do sada bi izgubio samo 100 sekundi.

Iako promjenu u preciznosti ljudi ne bi primjetili, ona bi mogla da bude važna za GPS navigaciju, dalekovode i kompjuterizovane finansijske mreže.

Način na koji se uglavnom mjeri vrijeme je još uvijek zasnovan na principu klatna.

Od 1967, Međunarodni sistem jedinica mjere (SI) definiše sekundu kao 9.192.631,770 ciklusa radijacije koja odgovara razmeni između dva nivoa energije atoma cezijuma 133.

Međutim, cezijumovi atomi uspore ili ubrzaju kretanje za nanosekundu svakih 30 dana.

Istraživanje objavljeno u žurnalu “Optica” opisuje časovnik koji za mjerenje koristi atom stroncijuma koji “otkucava” mnogo brže nego cezijumov i to čini u optičkom dijelu spektra, a ne u mikrotalasnom delu.

U tom slučaju bi sekunda bila definisana kao 429 biliona (hiljadu milijardi) ciklusa radijacije koja odgovara razmjeni između dva nivoa energije atoma stroncijuma.

Ovakav metod računanja trajanja sekunde bi smanjio mogućnost greške na manje od 0,2 nanosekunde za 25 dana, kažu naučnici.

“Naša studija je prekretnica u smislu praktične primjene satova”, rekao je doktor Christian Grebing koji je radio na ovom satu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0