WhatsApp izgubio milione korisnika nakon promjene uslova korištenja

HomeMagazin

WhatsApp izgubio milione korisnika nakon promjene uslova korištenja

WhatsApp će omogućiti korisnicima da sakriju “last seen” status od određenih kontakata

Vrlo loše objašnjeno ažuriranje uslova korištenja prisililo je milione korisnika WhatsAppa da usvoje alternativne usluge poput Signala i Telegrama.

Očigledno je napuštanje ove platforme bilo toliko veliko da je WhatsApp bio prisiljen odgoditi implementaciju novih uslova, koji su bili zakazani za 8. februar. Ideja je bila pokrenuti kampanju ograničavanja štete kako bi korisnicima objasnili promjene koje unose.

Tokom prve tri sedmice januara, usluga razmjene poruka Signal stekla je 7,5 miliona novih korisnika širom svijeta, piše Guardian, dok je Telegram dobio 25 miliona novih korisnika.

U oba slučaja, čini se da je do povećanja došlo na račun WhatsAppa. Podaci koje prati analitička firma App Annie pokazuju kako je WhatsApp 12. januara pao sa osmog na 23. mjesto najviše preuzetih aplikacija u Velikoj Britaniji. Suprotno tome, Signal 6. januara nije bio ni među hiljadu najviše preuzetih aplikacija u Velikoj Britaniji, ali je do 9. januara bio najpreuzimanija aplikacija u zemlji.

Niamh Sweeney, direktorica javnih politika WhatsAppa za Evropu, Bliski Istok i Afriku, rekao je odboru za unutrašnje poslove da vjeruje da je egzodus povezan s ažuriranjem uslova usluge kompanije. To ažuriranje, rekla je, trebalo je učiniti dvije stvari: omogućiti novi skup značajki oko poslovnih poruka i “razjasniti i pružiti veću transparentnost” oko već postojećih politika kompanije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0