WhatsApp uvodi nove funkcije, među njima su i “glasovni” statusi

HomeTech & Gadgets

WhatsApp uvodi nove funkcije, među njima su i “glasovni” statusi

Kako spriječiti WhatsApp da dijeli podatke sa Facebookom

WhatsApp kontinuirano radi na uvođenju novih mogućnosti, a među nadolazećim je novi način postavljanja statusa.

Riječ je o snimljenom glasu, odnosno “govornom” statusu, funkciji koja je jedna od deset alata koji se trenutno razvijaju, a većina ih je dostupna kroz beza verziju aplikacije za Android dok je jedna ekskluzivna za iOS.

Na Androidu WhatsApp trenutno testira glasovni status, što znači da će korisnici moći snimiti svoj glas i podijeliti ga kao status umjesto običnog tekstualnog statusa. Dužina snimka će biti ograničena na 30 sekundi, a ako se korisniku ne svidi ono što je snimio, moći će ga odbaciti i snimiti novi. I u ovom slučaju je osigurana end-to-end enkripcija, što znači da će ga moći čuti samo oni kontakti koje korisnik odabere u podešavanjima privatnosti. Također, statusi će automatski nestajati nakon 24 sata ili ranije ako ih korisnik odluči izbrisati.

Razvojni tim radi i na promijenjenoj funkciji prijenosa chatova za sigurno premještanje historije razgovora na novi Android uređaj bez potrebe za korištenjem Google Drivea, a to je zapravo uklanjanje posrednika. Funkcija radi tako da je potrebno otvoriti alat za prijenos razgovora na starom mobitelu, a zatim skenirati QR kod na novom uređaju. Čini se da je ova funkcija ekskluzivna za Android.

Razvijaju se i nove funkcije za blokiranje. Jedna od njih omogućava blokiranje osobe unutar chat liste bez potrebe za otvaranjem cijelog razgovora, dok druga omogućava korisnicima da blokiraju kontakte putem notifikacije. Ova opcija se pojavljuje samo kad korisnik dobije poruku od nepoznatog izvora, tako da nema rizika da će slučajno blokirati nekoga koga poznaje.

WhatsApp će dobiti i jednu funkciju ekskluzivnu za iOS, a riječ je o dodavanju kartice za kameru u aplikaciji. Ova kartica će omogućiti prebacivanje između fotografisanja i snimanja u hodu umjesto da se pritisne i drži dugme na ekranu. Zasad nije poznato da li će se snimanje nastaviti nakon prelaska na mod za fotografisanje ili će se zaustaviti. Naravno, poželjan je prvi scenarij jer bi prekid snimanja nakon prebacivanja na mod za fotografisanje predstavljao razočarenje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0