instant fap

Windows Phone preteče BlackBerry

Microsoftov operativni sistem zaostaje za konkurencijom.

Analitička kompanija Statcounter objavila je rezultate svog istraživanja tržišta mobilnih operativnih sistema u SAD-u, koji pokazuju da će do novembra ove godine broj korisnika Windows Phonea na tom tržištu premašiti broj korisnika operativnog sistema BlackBerry.

Iako će Microsoftov operativni sistem zauzeti treće mjesto po popularnosti među korisnicima mobilnih uređaja u SAD-u, on, ipak, daleko zaostaje za Googleovim Androidom i Appleovim operativnim sistemom iOS, budući da bi do novembra trebalo da ostvari tek  2 posto učešća na tržištu.

Broj korisnika BlackBerryja u SAD-u strmoglavo pada, još od januara mjeseca kada je taj operativni sistem zauzimao 6 posto tržišta. Predstavljanje novih modela telefona sa Windowsom Phone, što se ubrzo očekuje, još više bi trebalo da učvrsti treće mjesto Microsoftovog operativnog sistema.

Microsoft i njegov strateški partner, finska kompanija Nokia, na septembarskoj konferenciji za novinare su predstavili novu verziju Windows Phonea, odnosno operativnog sistema Windows Phone 8. Poređenja radi, kompanija Research In Motion je više puta odložila pojavljivanje naredne verzije operativnog sistema BlackBerry. Procjenjuje se da će BlackBerry 10 biti objavljen u prvom tromjesečju 2013. godine.

KOMENTARI