instant fap

Za današnji ručak napravite Gazpacho: Rashladite se uz ukusnu špansku supu

Za današnji ručak napravite Gazpacho: Rashladite se uz ukusnu špansku supu

U vrijeme vrlo visokih ljetnih temperatura potrebno je pažljivo birati kako i šta pripremate za ručak. Zbog toga donosimo recept za ukusnu špansku supu Gazpacho, za čiju pripremu će vam biti potrebno samo nekoliko minuta.

Gazpacho se najčešće priprema u Španiji i Portugalu, a vjeruje se da su originalni recept napravili Rimljani. U davninama je za pripremu korišten stari hljeb, bijeli luk, maslinovo ulje, voda i sirće. Već u 19. stoljeću u recept je uvršten i paradajz.

Danas ima nekoliko varijacija ove poznate španske supe: Priprema se sa avokadom, krastavcima, jagodama, lubenicom, grožđem, morskom hranom…

Za pripremu španske supe za dvije osobe bit će vam potrebno: Dva srednje velika paradajza, jedan krastavac, jedna crvena paprika, jedna jalapeno papričica, dvije male kašike balzamičnog octa, dvije male kašike maslinovog ulja, so i biber, mala kašika šećera i pet-šest listova bosiljka.

Priprema: Najprije očistite crvenu i jalapeno papričice, odnosno uklonite sjemenke kako biste smanjili ljutinu. Papričice i paradajz operite i isjeckajte na krupnije komade.

Povrće usitnite u mikseru, zatim dodajte so/biber, a onda i maslinovo ulje i balzamični ocat. Sve ponovo izmiksajte. Ukoliko je supa prekisela – u nju dodajte šećer.

Supu zatim ostavite u frižideru sat vremena kako bi se ohladila. Idealna je za ljetni period jer je lagana, ukusna i odlična za izlete i posjete plaži.

KOMENTARI