Za primjer / Mejra Festić, viceguvernerka Banke Slovenije, spašava pse lutalice u BiH

HomeVijestiBiH

Za primjer / Mejra Festić, viceguvernerka Banke Slovenije, spašava pse lutalice u BiH

Vlada FBiH odlučila: Psi lutalice u isključivoj nadležnosti kantona

Mejra Festić, viceguvernerka Banke Slovenije često gostuje u slovenskim medijima, ali veoma mali dio javnosti zna čime se ona u slobodno vrijeme bavi.

Njena strast je druženje s životinjama, a tokom čestih putovanja u BiH primjećivala je sve veći broj pasa lutalica širom zemlje, pogotovo u njenim velikim gradovima koji su posljednjih godina izloženi problemu nekontrolisanog razmnožavanja ovih domaćih životinja.

Veliki broj pasa lutalica uvijek bi je rastužio pa već neko vrijeme s grupom prijatelja iz BiH i Slovenije pokušava spasiti ono što je u njihovoj mogućnosti.

Sve je krenulo kada je prilikom jednog boravka u Sarajevu zapazila pet štenaca na cesti, koje je odlučila spasiti tako što je zamolila prijatelje da im osiguraju smještaj, vakcinaciju i papirologiju, dok je ona za to vrijeme u Sloveniji pronašla udomitelje, kojima ih je poklonila.

Bilo je još nekoliko sličnih akcija, a proteklog vikenda je izvedena najveća u kojoj su sudjelovali prijatelji iz BiH i Slovenije, kad je sedam pasa spašeno.

“Čovjek je oduzeo psu njegovo prirodno okruženje i slobodu, zato je dužan da se brine o njemu. U BiH bi pod hitno trebalo napraviti registar pasa, neke sterilizirati i izglasati strog zakon za mučenje životinja. Čovjek koji voli životinje, voli i ljude, a dobrovoljni rad na pomoći oplemenjuje našu dušu, pa koristim slobodno vrijeme da pomažem tim nesretnim bićima”, kazala je Festić.

Troškove zbrinjavanja dijeli s prijateljima koji učestvuju u akciji, a za zbrinjavanje jednog psa, ne uključujući prevoz, moraju izdvojiti blizu 150 eura, za čim, kako je istakla, nimalo ne žale.

Festić je rođena u Mariboru, ali BiH, tvrdi, voli jednako kao i rodnu Sloveniju i koristi često prilike da uživa u njenim prirodnim ljepotama. Smatra da bi BiH bila veliki magnet za turiste uz malo više brige o ovom problemu i turističkoj ponudi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0