instant fap

Za ubicu i silovatelja Amine Šabanagić najveća kazna

Za ubicu i silovatelja Amine Šabanagić najveća kazna

Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH danas je izreklo presudu kojom je na 35 godina zatvora osudilo Admira Karabegovića zbog silovanja i ubistva Amine Šabanagić u maju 2004. godine.

vrhovni_sud-480x330

Nakon suđenja koje je u Vrhovnom sudu vođeno bez prisustva javnosti, sudsko vjeće je Karabegovića osudilo na 35 godina  za svirepo ubistvo djevojke iz Sanskog Mosta, a  za silovanje je dobio pet godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

Ovo je najveća kazna koja je mogla biti izrečena s obzirom da se Karabegoviću sudilo po Krivičnom zakonu FBiH koji je bio na snazi prije deset godina.

On je na ovu istu maksimalnu kaznu već u dva navrata bio osuđen u Kantonalnom sudu u Bihaću, ali je predmet vraćan na ponovno suđenje, da bi sada Vrhovni sud konačno i potvrdio ovu kaznu .

Karabegović i  njegov branilac, iskoristili su svoje zakonsko pravo i jučer se nisu pojavili u Vrhovnom sudu na izricanju presude. Optuženi je svo vrijeme u pritvoru.

Karabegović je 19. maja 2004. godine nasilu zgrabio Aminu Šabanagić, koja se u večernjim satima vraćala kući s posla. Potom je odnio u groblje Greda u Sanskom Mostu, gdje ju je, pod prijetnjom smrću, prisilio na spolni odnos. Nakon što je silovao, uplašio se da će ga djevojka prijaviti policiji te, s ciljem da prikrije zločin, udavio ju je i uzeo iz torbice 700 maraka i 200 eura. Zatim je Šabanagić za noge vukao 50 metara kroz šiblje i ostavio u potoku.

Ubistvo Šabanagić godinama nije bilo rasvijetljeno, a Karabegović je najveći dio vremena proveo u Njemačkoj, gdje se nalazio na privremenom radu i mirno živio sa svojom porodicom. Nakon što je obnovljena i intenzivirana policijska istraga, zahvaljujući forenzičkim nalazima, uhapšen je Admir Karabegović te optužen za izvršenje ovog zločina.

KOMENTARI