instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Za ubistvo 20 Bošnjaka iz Kenjara još niko nije odgovarao

Za ubistvo 20 Bošnjaka iz Kenjara još niko nije odgovarao

Posjetom mjestu masovne grobnice na lokalitetu Kasapnice, koja se nalazi u zaseoku Merdanovići u mjestu Kljevci, u organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most sutra u 10 sati će biti obilježena godišnjica jednog od najstravičnijih zločina koji je počinjen nad civilima bošnjačke nacionalnosti, na početku agresija na općinu Sanski Most.

Pomenuti zločin dogodio se 27. Juna 1992. godine, kada su naoružani zločinci srpske nacionalnosti u zaseoku Kenjari najprije nasilno odvojili muškarce od žena i djece, nakon čega su muškarce odveli u naselje Kasapnice, gdje su prvo vatrenim oružjem ubili 20 Bošnjaka naselja Kenjari, te su tijela ubijenih ubacili u napuštenu kuću, koju su potom zapalili zajedno sa tijelima.

Dvojica zarobljenih civila iz ovog mjesta uspjela su pobjeći sa mjesta zločina, od kojih je jedan preživio i kasnije svjedočio o ovom nezapamćenom zločinu.

Ekshumacija žrtava iz ove masovne grobnice izvršena je 6. oktobra 1996. godine, a pronađeni posmrtni ostaci u najvećem dijelu bili su karbinizirani usljed izloženosti visokim temperaturama.

Udruženje logoraša Sanski Most sutra u 10 sati organizuje posjetu ovom lokalitetu, kako bi se obilježila godišnjica ovog zločina, te je ovom prilikom upućen poziv porodicama ubijenih, bivšim logorašima i građanima, da prisustvuju obilježavanju i na taj način daju svoj doprinos da se ovakvi zločini ne zaborave, da se nikad i nikom ne ponove, te da se počinioci zločina kazne.

KOMENTARI