Za vikend skijanje na Kupresu i Vlašiću

HomeVijestiBiH

Za vikend skijanje na Kupresu i Vlašiću

Dok u Europi zatvaraju skijališta zbog koronavirusa, iz BiH pozivaju Dalmatince

Skijaška sezona u Bosni i Hercegovini počinje već predstojećeg vikenda, a staze će biti otvorene na Vlašiću i Kupresu, saopćeno je iz ova dva ski-centra.

Na Vlašiću u subotu (28. novembra) u funkciji će biti ski-liftovi Babanovac i Markovac, te će na taj način biti ozvaničen početak ovogodišnje skijaške sezone. Trenutna visina snijega je 35 centimetara, a u naredna tri dana na ovoj planini očekuju nove padavine, odnosno još veći snježni prekrivač.

Prema saopćenju Ski-centra Kupres, sezona u ovom skijalištu će biti otvorena u nedjelju, 29. novembra. Na stazama trenutno je 45 centimetara snijega.

„Prva četiri skijaša na četverosjedu i prva dva na dvosjedu dobit će cjelodnevni ski pass prvog dana skijanja, u nedjelju“, istaknuli su iz Ski-centra Kupres.

I na Jahorini se nadaju da bi uskoro mogli otvoriti neke od staza, jer je od danas u funkciji sistem za vještačko osnježavanje. Visina prirodnog snijega za sada je 15 do 20 centimetara.

„Ukoliko temperature budu odgovarajuće i narednih dana Olimpijski centar Jahorina će učiniti maksimalne napore da proizvede vještački snijeg i stvori dobru podlogu za prirodni snijeg koji se očekuje narednih dana“, saopćeno je iz OC Jahorina.

Na Olimpijskoj planini Bjelašnica nadaju se da bi sezona i na ovoj planini mogla početi prije predviđenog otvaranja, odnosno „ukoliko bude dovoljno snijega u prvim danima decembra“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0