instant fap

Zaboravljeni komunistički zločini

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. proglasila 23. kolovoz za Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma).

Potaknuti tom činjenicom, upozoravamo bh. i međunarodnu javnost, a na poseban način bh. institucije, političke stranke i osobe iz javnog i političkog života, na neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje sasvim suprotno od onoga što spomenute rezolucije (koje su obvezujuće i za BiH) zahtijevaju.

Dvostruki standardi

Ne mogu se provoditi dvostruki standardi, jedno deklarativno prihvaćati za vanjski svijet, a sasvim drugo provoditi u praksi, ukoliko država želi biti demokratska, respektirana od svojih građana i vanjskog svijeta i težiti priključenju EU, kaže se u saopćenu Hrvatske kulturne zajednica Troplet.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih (možda i jedina) europska zemlja koja nije ništa konkretno poduzela u cilju ispunjavanja obveza iz spomenutih rezolucija. I dok su zločini koje su učinili nacisti, fašisti i njihovi suradnici detaljno istraženi, a počinitelji kažnjeni (a to je često iskorišteno i za obračun s političkim i ideološkim neistomišljenicima i suparnicima, pri čemu su stradali i nevini), nikada se nije jasno distanciralo od teških kršenja ljudskih prava i zločina komunističkog režima. Nikada se nisu jasno osudili zločini i počinitelji kako to zahtijevaju rezolucije Vijeća Europe.

Usvojiti rezolucije

Stoga tražimo od institucija BiH, političkih stranaka i osoba iz javnog i političkog života da se pokrene inicijativa kako bi parlamenti na razini entiteta i BiH usvojili rezolucije koje su u potpunosti u skladu s Rezolucijom Vijeća Europe 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima od 25. siječnja 2006. godine, te proglasiti 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji će se na odgovarajući način obilježavati i u BiH, kaže se u saopćenju.

KOMENTARI