Zajednička dženaza klanjat će se za najmanje 250 žrtava velikosrpske agresije

HomePropustili ste

Zajednička dženaza klanjat će se za najmanje 250 žrtava velikosrpske agresije

Manifestacija “Galaja”

Na stadionu u Kozaracu, najvećem prijedorskom naselju, 20. jula ove godine, klanjat će se dženaza za najmanje 250 nedužnih žrtava velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ispraćaj žrtava ispred Identifikacinog centra Šejkovača bit će organiziran dan prije, 19. jula. Radi se o žrtvama ekshumiranim krajem prošle godine iz Tomašice, najveće masovne grobnice na ovim prostorima. Od ukupno 435 ekshumiranih slučajeva kompletnih posmrtnih ostataka je bilo 275. Sva ekshumirana tijela su prenesena u Identifikacioni centar “Šejkovača” i nad istim je urađena sudsko-medicinska obrada i utvrđen uzrok smrti. Do sada je 318 žrtava identificirano od kojih je 317 Bošnjaka i jedan Hrvat. Od 318 utvrđenih identiteta 219 je spremno za ukop.

Radi se žrtvama ekshumiranim iz Tomašice i Jakarina kosa, gdje su se također nalazili posmrtni ostaci istih lica što govori da su ubijeni civili prebacivani iz jedne u drugu masovnu grobnicu kako bi se najvjerojatnije prikrili tragovi masovnih zločina a samim tim i počinioci istih. IZ grobnice Jakarina kosa je potvrđen identitet 305 žrtava.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: