instant fap

Zajedno u pomoći svome gradu

Zajedno u pomoći svome gradu

Na području Općine Sanski Most zbrajaju se posljedice šteta od katastrofalnih poplava koje su zahvatile ove prostore. Voda se povlači iz poplavljenih dijelova grada, a još uvijek kritična situacija je u Karića sokaku i Jezernicama.

Zbog konfiguracije terena u tim dijelovima grada su još uvijek prisutne znatne količine akumuliranih voda koje se pokušavaju provesti u korito Sane pomoću vodenih pumpi. U ostalim gradskim dijelovima koji su pogođeni poplavama ostale su velike količine mulja i smeća koje je potrebo očistiti, a prostore dezinficirati. Vodostaj Sane i njenih pritoka se nalazi u konstantnom padu pa se očekuje da problme s poplavama u Sanskom Mostu u potpunosti bude riješen u idućih nekoliko dana. Prema riječima načelnika Općine Sanski Most, dr. Mustafe Avdagića, u narednom periodu to će biti prioritet, a u ove aktivnosti su se uključili brojni volonteri i građani. Izuzetno human gest pokazali su studenti Univerziteta Bihać, njih osamdeset, koji su danas doputovali kako bi sudjelovali u poslovima čišćenja i uređenja.

Za većinu javnih ustanova i institucija u Sanskom Mostu danas je bio neradan dan, ali su se zaposlenici odazvali kako bi očistili kancelarijske i druge prostore u kojima borave i rade. Velika šteta je pričinjena Narodnoj biblioteci Sanski Most, gdje je voda koja je prodrla u unutrašnjost objekta uništila ili oštetila više od dvije hiljade knjiga, a devastiran je i pod u ovoj ustanovi. Ista sudbina zadesila je i prostor stare gradske vijećnice, gdje je vodena stihija u potpunosti uništila parket. Ogromna materijalne šteta pričinjena je na objektima Prve sanske škole i Osnovne škole „Hasan Kikić“. U čišćenje i uređenje ovih objekata uključili su se prosvjetni radnici i učenici, a u ovom trenutku je teško prognozirati kada će biti normalizovano odvijanje nastave u ove dvije škole. U obje škole uništen je veliki dio inventara, te školskih knjiga i udžbenika.

Aktiv direktora sanskih osnovnih škola donio je odluku o prekidu nastave u svim obrazovnim ustanovama koja će trajati do naredne srijede. Crveni križ Općine Sanski Most organizirao je prikupljanje humanitarne pomoći na dva mjesta, a velike količine prehrambenih artikala, higijenskih potrepština, odjeće i obuće upućene su iz drugih dijelova zemlja i inozemstva, gdje žive i rade naši građani.

IZ Eelektrodistribucije BiH su apelovali na građane da budu strpljivi, obzirom da u nekim dijelovima grada još uvijek nije puštena električna energija. Također, građani su upozoreni da budu krajnje oprezni u rukovanju s električnim aparatima i instalacijama koje je možda zahvatila voda. Iz JP „Vodovod i kanalizacija“ su rekli kako je voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće, dok vodu iz lokalnih vodovoda treba obavezno prokuhavati prije upotrebe. Na terenu se nalaze i ekipe Doma zdravlja Sanski Most koje vrše dezinfekciju stambenih i drugih objekata koji su bili pod vodom, kao radnici Veterinarske stanice koji obavljaju poslove deratizacije i dezinsekcije. Generalno gledajući , stanje u Općini Sanski Most je u značajnoj mjeri normalizovano i grad se polako vraća u normalan život.

Pogledajte fotogaleriji u prilogu!!

FOTOALBUM

FOTOALBUM2

KOMENTARI