instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska 1446. godina

Zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska 1446. godina

Sa zalaskom sunca i učenjem ezana s munara kojim mujezin poziva vjernike muslimane na akšamsku molitvu, večeras nastupa Nova hidžretska godina, 1446. po redu.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi muharrem 1446. hidžretske godine je nedjelja, sedmi juli 2024. godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća deset dana od godine sunčevog kalendara.

Muslimani čitavog svijeta, ummet Poslanika a.s., prisjeća se hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau a.s. Tada je Božiji poslanik Muhammed bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti.

Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Prema kazivanju sufija, hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu, od postojanja do smrti, od smrti prema vječnom životu. Nije napuštanje niti bijeg, hidžra je uzdizanje i upotpunjenje – to je Allahova odredba i jedan neizbježni put koji mora proći sve što je stvoreno. Muhammed a.s. je kazao “Muhadžir (onaj koji čini hidžru) je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah dž.š. zabranio”.

KOMENTARI