instant fap
NaslovnicaMagazin

Zalivene mantije punjene pečenim paprikama

Zalivene mantije punjene pečenim paprikama

Ukoliko volite pečene paprike, ove zalivene mantije će vas oduševiti.

Postupak pripreme je duži zbog izrade tijesta, ali vam garantujemo da će i početnik u kuhinji moći napraviti ovaj slasni posni ručak.

SASTOJCI

Za tijesto:

700 g pšeničnog glatkog brašna
1,5 kašičica soli
400 ml vode

Za punjenje:

1 kg pečenih paprika

Za preliv:

voda

ulje (maslinovo)

bijeli luk

Bit će vam potrebno i malo posnog margarina.

PRIPREMA:

U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, so i vodu, pa dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto (može i mikserom kome ste dodali nastavak za tijesto). Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.

Za punjenje isjeckajte pečene paprike i začinite po ukusu ( biljni začin, so).

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih uljem i pustite da odstoje 20-ak minuta. Svaku kuglicu malo razvucite oklagijom, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu tanku koru. Prvu koru premažite mješavinom otopljenog margarina i ulja . Zatim sljedeću razvučenu koru stavite preko prve i ponavljate postupak sve dok ne utrošite svih osam razvučenih kora.

Zatim sve takno razvucite da dobijete jednu veću koru koju ćete kasnije isjeći na 20 manjih kvadrata. U sredinu svakog kvadrata stavljajte malo začinjenih sitno sjeckanih paprika, te motajte ka sredini tijesto da dobijete jednu mantiju. Svaki kvadrat na isti način punite i motajte te redajte u pouljenu tepsiju (manju) sve dok ne zamotate i posljednju mantiju. Mantije još malo pouljite pa stavite u rernu zagrijanu na 250 stepeni. Mantije peći dok lijepo ne porumene ( oko 30 minuta).

Dok se mantije peku pripremiti preliv. Ugrijati oko 2 dl vode, dodati malo ulja i nekoliko isjeckanih čena bijelog luka. Pečene mantije preliti ovim zaljevom pa još malo vratiti u rernu da ispari suvišna tečnost.

Vaše mantije su spremne!

Prijatno i dobar tek!

KOMENTARI