instant fap

Zaljubite se ponovo u vašu BiH: Pravac turizam – mogućnosti su beskrajne

Zaljubite se ponovo u vašu BiH: Pravac turizam – mogućnosti su beskrajne

Najljepši planinski predio Zapadnog Balkana zasigurno se nalazi u srcu Dinarskog masiva, jednog od najneistraženijih planinskih područja u Evropi koje obuhvata i BiH. Jedinstvena planinarska ruta Via Dinarica (Via Dinarika)prirodno povezuje šest država, među kojima je i naša zemlja.

To je zapravo prekogranična staza koja prelazi preko Južnih Alpa odSlovenije, preko HrvatskeBiH, Srbije, Crne Gore do sjeverneAlbanije. Via Dinarica, kao poveznica balkanskih zemalja, koncept je razvoja avanturističkog i planinskog turizma, koji privlači turiste širom svijeta. To znači da BiH mora sa svojim susjedima raditi na promociji avanturističkog turizma kao regionalnog proizvoda zapadnog Balkana, uvezati turoperatore, usluge smještaja, kvalitet staza, izgradnju koliba i signalizaciju.

U petak prezentacija

Cilj ovog međudržavnog projekta je da osigura širok spektar aktivnosti (planinarenje, biciklizam, rafting), istakne posebnost svake od zajednica na tom području, kao i kvalitet turističkih usluga koje se pružaju posjetiteljima. Bh. turističke agencije koje nude aranžmane za vožnju bicikla, planinarenje, rafting i penjanje, privukle su pažnju Nacionalne geografije koje je 2012. godine uvrstila planinski biciklizam u BiH među prvih 10 globalnih programa avanturističkog turizma.

A američki avanturistički časopis Outside, prepoznao je rutu Via Dinarice kao najbolju novu planinsku rutu za 2014. godinu. Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) , Agencija za razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i Asocijacija avanturističkog turizma BiH pozivaju sve avanturiste i zaljubljenike u prirodu da se pridruže otkrivanju bogatstva neistraženog raja „Via Dinarice“ u petak 25. aprila 2014. godine, u Napretkovom domu na Trebeviću, s početkom u 11,30. 

Kroz prezentaciju različitih potencijala koje nudi Via Dinarica, mini-sajam lokalnih proizvođača koji inkliniraju ovoj stazi, izložbu fotografija najljepših predjela koji su zabilježeni tokom hoda Via Dinaricom te degustaciju autentične hrane, cilj događaja je prikazati svu šarolikost sadašnje i buduće turističke ponude. USAID kroz kampanju “Pravac turizam!

Planinarski turizam je dostupan svima

Mogućnosti su beskonačne” tokom mjeseca aprila promovira turizam i prirodne resurse u BiH i potencijalne ekonomske prilike u tom sektoru. Jedna od aktivnosti je i Foto natjecanje za najbolju turističku fotografiju BiH koje se odvija na Facebook stranici USAID BiH, a do sada je privuklo preko 500 učesnika.

Jedna od glavnih značajki planinskog turizma je to što je dostupan svima – od najmlađih pješaka do penzionera; cjenovno je prihvatljiv, nudi kako rekreativne, tako i adrenalinske sadržaje na svježem zraku, u predjelima koji plijene svojom ljepotom. Pravac turizam – mogućnosti su beskonačne!

KOMENTARI