instant fap

Zanimljiv događaj: Štraparijada u Sanskom Mostu

Zanimljiv događaj: Štraparijada u Sanskom Mostu

Najavljujemo jedan zanimljiv događaj koji se po prvi put održava u Sanskom Mostu, i koji će obradovati sve ljubitelje konja.

Naime, u selu Gorice organizuje se prva štraparijada, koja će se održati sutra (subota, 24. 08.) sa početkom u 10 sati. Štraparijada je takmičenje radnih konja u vučenju trupaca različite težine na udaljenosti od 100 metara.

Za one manje upućene, ovo takmičenje izvorno je nastalo u Bosanskoj Krajini, odakle se proširilo na susjedne regije i države. U osnovi, konji koji se takmiče u povlačenju trupaca su radni konji koji se koriste u šumskim predjelima da se izvlače trupci i to sa mjesta do kojih je nemoguće doći sa traktorima ili bilo kojim drugim transportnim sredstvom

. Međutim, u posljednje vrijeme, obzirom da su strojevi gotovo u potpunosti zamijenili konjske zaprege u šumskim poslovima, vlasnici konja koji učestvuju u ovom takmičenju uglavnom su ljudi koji su nekada u šumi radili taj teški posao, i ovakve manifestacije su im jedina prilika da pokažu svoje ljubimce drugima i da odmjere njihovu snagu.

Također, među vlasnicima ima i onih koji s konjima nikada nisu obavljali nikakve poslove nego ih drže iz čiste ljubavi i hobija. Kako nas je upoznao Ajdin Dindić, organizator ovog događaja, na štraparijadu u Goricama svoj dolazak je najavio veliki broj vlasnika konja iz cijele Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI