instant fap

Zanimljiv vikend “Ljeta na Sani”

U danima proteklog vikenda na ljetnoj pozornici u Sanskom Mostu priređen je bogat zabavni program s nizom sadržaja za najmlađe Sanjane.

U proteklu subotu izvedena je predstava za djecu „Ružno pače“, u adaptaciji poznatog pjesnika Enesa Kiševića, a predstavu su igrali članovi putujućeg pozorišta „Harlekin“ iz Zagreba. Predstava na zabavan i duhovit, ali i ozbiljan način govori o tome šta se događa djeci koja su iz nekog razloga drugačiji i kako ih okolina prihvata. Inače, ovo nije prva predstava za djecu koju je scenskom izvođenju prilagodio pjesnik Enes Kišević. Autor ističe kako predstava, kao uostalom i sama bajka „Ružno pače“, Hansa Kristijana Andersena, ima snažnu poruku koja je upućena najmlađima. Enes Kišević je poznati bosanskohercegovački pjesnik i dramski umjetnik. Rođen je u Bosanskoj Krupi, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Ključu.

U Zagrebu je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti, a u svojoj glumačkoj karijeri igrao je predstavama najpoznatijih režisera s ovih prostora. Pjesme su mu prevedene na engleski, arapski, njemački, slovenski, italijanski, turski, mađarski. Živi radi u Zagrebu. Profesionalni je glumac i književnik. Isto veče promovisana je i treća zbirka poezije za djecu sanskog književnika Amira Talića pod nazivom „Školske vragolije“. Promocija je bila veoma zanimljiva i priređena je kao igrokaz kojeg su izveli članovi pozorišta „Harlekin“ iz Zagreba.Ovu knjigu čine tri tematske cjeline, a Talić na duhovit i edukativan način, kroz poeziju, oslikava svijet biljaka i insekata. Inače, ovo je dvanaesta po redu knjiga poezije ili proze s Talićevim autorskim potpisom.

Podsjetimo u svom književnom opusu Talić je napisao još dvije zbirke poezije za djecu i riječ je o knjigama „Može li snijeg plakati“ i „Knjige koje hodaju na leđima“. U proteklu subotu u večernjim satima na ljetnoj pozornici predstavio se i mladi muzičar Neno Murić promocijom svog albuma prvijenca. Sinoć je na ljetnoj pozornici Sanjane zabavljao instrumentalni kvartet „Viva muzika“ iz Sarajeva. U sklopu večerašnjeg programa predviđeno je zatvaranje ovogodišnjeg sajma meda te nastup humoriste Đeme Dragolja. Nakon toga prisutne će zabavljati „Balkanijeros bend“ iz Zenice.

KOMENTARI