instant fap

Zanimljive činjenice o hrani

Zanimljive činjenice o hrani

Neosporno je da svi uživamo u hrani i ukusnim zalogajima. Veliki smo i strastveni gurmani, neki manje a neki više. Zašto, onda, ne biste ponešto i naučili o određenim namirnicama? Predstavljamo vam dvadeset zanimljivosti u vezi sa hranom koje će vas oduševiti, a poneke će vas ostaviti i u čudu.

Mliječnu čokoladu je izumio Danijel Piter (Daniel Peter), a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu (Henri Nestlé).

Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, lijepka, margarina i đubriva.

Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posjete četiri miliona cvijetova, pri čemu pređu takvu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.

Poslije paradajza, banana je najpopularnije voće u svijetu.

Postoji više od 10,000 vrsta paradajza.

Tokom srednjeg vijeka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mlijeka.

Više od 90% ulovljene ribe upeca se na sjevernoj hemisferi.

Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svjetlosti.

Godišnje širom svijeta pojede se oko milijardu puževa.

Vjeruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine prije nove ere, kada je vjetar nanio lišće u lonac ključale vode.

Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.

Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.

Poznato je da vitamin A spriječava “noćno slijepilo”, a mrkve su bogate njime. Jedna sadrži više od 200% preporučene dnevne količine ovog vitamina.

Luk, jabuka i krompir imaju isti ukus. Razlike koje osjetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.

Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25% vazduha.

Kupus sadrži 91% vode.

Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što sam sadrži.

Kukuruz uvijek ima neparan broj zrna.

Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.

Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.

KOMENTARI