instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

“Zapad ne želi da mirovna misija u Siriji uspije. Samo žele srušiti Assada, iako ga većina građana podržava”

“Zapad ne želi da mirovna misija u Siriji uspije. Samo žele srušiti Assada, iako ga većina građana podržava”

IAKO je sirijski režim pristao na primirje te je odobrio dolazak UN-ove posmatračke misije, što je ključan dio plana Kofija Annana o ponovnoj uspostavi mira u Siriji, zemlje Europske unije svejedno su najavile kako će dodatno pojačati sankcije prema Siriji, što je potvrdila i šefica europske diplomatije Catherine Ashton.

Međutim, logično se nameće pitanje zašto se nove sankcije uvode u trenucima kada je Annanov mirovni plan u tijeku realizacije. Odgovor na to ponudio je u razgovoru za iransku Press TV sirijski politički analitičar Tahsin al-Halabi, koji smatra kako Zapad čitavo vrijeme samo fingira davanje prilike mirovnom planu.

“Svatko bi se s pravom zapitao jesu li EU i Hillary Clinton od početka isključili mogućnost uspješne realizacije Annanovog mirovnog plana. Oni žele prakticirati vlastito viđenje i politiku prema Siriji,  a ne dopustiti UN-ovim promatračima da na licu mjesta utvrde tko krši primirje u gradovima poput Homsa, Idliba i Hame. Neutralnom posmatraču mnoge stvari nisu predočene. Terorističke i naoružane grupe su te koje krše primirje, napadaju policijske stanice i automobile, pa čak i otimaju nedužne civile. Tko će registrirati sva ta kršenja, tko će to prijaviti UN-ovoj misiji?

Zapad od početka ima samo jedan plan – svrgavanje režima

Novinar Press TV-a utvrdio je kako je sirijski režim bio otvoren prema ideji primirja i UN-ovoj promatračkoj misiji, ali zbog toga nije dobila priznanje na međunarodnoj sceni. “Što nam to govori o stvarnim planovima Zapada kada je u pitanju Sirija?, upitao je al-Halabija.

“Od početka su SAD, zajedno s Francuskom i Britanijom, imale samo jednu shemu, a ta je rušenje režima u Damasku, na bilo koji način. Dosad su svi ti planovi propali. Sad su sve uložili na zadnju kartu koja im je ostala, a to je misija UN-a. Oni i dalje pod svaku cijenu žele svrgnuti režim, iako većina stanovnika, preko 80 posto građana Sirije, podržava predsjednika Assada, a o tome svjedoči i referendum za novi ustav”, kazao je al-Halabi.

Zapad samo zagorčava život sirijskim vlastima

“Unatoč tome, Zapad ignorira sve reforme i pokušava na svaki način zagorčati život sirijskim vlastima kako ne bi riješili interne probleme. Sirijski narod će, uz potporu vlasti ipak pobijediti. Za dva tjedna će cijeli svijet svjedočiti novim izborima za sirijski parlament. Taj će korak pokazati da sve ide kako treba u provođenju reformu, a samo neprijateljske zemlje poput SAD-a, Britanije, Francuske, Turske, Saudijske Arabije i Katara rade protiv sirijskog naroda”, kazao je politički analitičar.

KOMENTARI