Zašto Beograd nije odgovorio Dodika?

HomeVijestiBiH

Zašto Beograd nije odgovorio Dodika?

NSRS usvojila odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS

Zvanični Beograd očigledno nije uspio da odgovori vlasti u Republici Srpskoj od najavljenog referenduma – ovako Bodo Weber, viši saradnik berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije, vidi zajednički istup predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića nakon sastanka sa predstavnicima bosanskohercegovačkih Srba u Beogradu.

U razgovoru za RSE, Weber kaže da odluka vlasti u Srbiji da ne podrže referendum, ali da ni na koji način ne žele da utiču na promjenu političkih stavova zvaničnika u Republici Srpskoj otvara prostor za predsjednika RS Milorada Dodika da održi referendum.

Ova situacija, smatra naš sagovornik, može biti nastavak ozbiljne eskalacije odnosa u BiH.

“Ono što je ovde jasno jeste da, kao i u prethodnom slučaju kada je RS prijetila održavanjem referenduma o pravosuđu, međunarodna zajednica a sada i Evropska unija nisu imale političku volju da se same sukobe sa vlastima u Republici Srpskoj, pa su uvukle Vladu Srbije i izvršili pritisak na premijera Vučića da on to riješi sa predsjednikom Dodikom. Prethodni put je to uspjelo, a ovog puta nije, makar se tako čini iz zajedničke izjave predsjednika i premijera Srbije”, kaže Weber.

On dodaje da “možemo nagađati šta je pozadina toga”.

“Da li nije moglo doći do dogovora, da li su vlasti u Banjaluci izvršile pritisak, da li možda Vlada Srbije uopšte nije izvršila pritisak koji su tražile neke predstavnice zapadnih država. Sve to u principu ostaje poprilično nejasno. Mislim da po efektima toga imamo nastavak ozbiljne eskalacije u BiH, pa i u regionu, jer to ostavlja prostor za vlasti RS da urade ono što je predsjednik Dodik već najavio, da će ići na referendum”, navodi Weber, te dodaje:

“U svakom slučaju, neizjašnjavanje vlasti u Srbiji ni za ni protiv referenduma ostavlja prostor vlasti u Republici Srpskoj da nastavi sa svojom politikom i sada zaista imamo ozbiljnu situaciju.”

Na konstataciju da su nakon sastanka u Beogradu predstavnici bh. Srba “ublažili” retoriku, iako nisu odustali od referenduma, Weber o tome kaže:

“Samim tim što nisu dobili podršku od vlasti iz Srbije, to predstavnike RS stavlja u malo teži položaj i možda je stoga došlo malo do ublažavanja retorike. Mada smo vidjeli pokušaje i prije sjednice PIC (Vijeće za implementaciju mira) da se referendum pokaže u jednoj umjerenijoj slici, što nikako ne odgovara stvarnoj političkoj težini”.

O tome da li ima prostora da se priča oko referenduma zaustavi, Bodo Weber ocjenjuje:

“To je sad pitanje. Treba uzeti u obzir da smo imali odluku Centralne izborne komisije BiH koja je odlučila da ne pošalje biračke spiskove organima u Republici Srpskoj. Sada se otvara pitanje – premda je to samo u sferi nagađanja – da li je to jedan mogući put izlaska iz krize, samim tim što će tom odlukom možda biti onemogućeno održavanje referenduma. Ali kažem, pošto nam nakon sastanka nije dato nijedno objašnjenje od učesnika sastanka, to može ostati samo u sferi nagađanja.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0