instant fap

Zašto Dženis ne igra za BiH? Patriota je, voli svoju zemlju, ali…

Zašto Dženis ne igra za BiH? Patriota je, voli svoju zemlju, ali…

Trebao igrati za Zmajeve, a sada će igrati protiv njih.

Burnić (21) u Njemačkoj važi za veliku fudbalsku nadu, novinari se utrkuju u hvalospjevima, pozivaju Borussiju Dortmund (s kojom je ugovorom vezan) da mu pruži šansu u prvom timu, a sve to još 2016. godine prepoznao je tadašnji bh. selektor Mehmed Baždarević koji je bio odlučan u namjerama da mladog fudbalera dovede pod zastavu BiH.

Bili su pokrenute i određene stvari glede rješavanja papirologije, ali danas, tri godine kasnije, Burnić i dalje nastupa za Njemačku i umjesto u bh. dresu imat ćemo ga u Zenici na suprotnoj strani.

“Više sam vodio razgovore sa Dženisovom porodicom, bilo im je izuzetno drago što se neko sjetio ‘malog’, čak smo bili i pokrenuli neke stvari. Stekao sam dojam da su izuzetno raspoloženi za to da Dženis jednog dana nosi dres BiH, ali u tom periodu tražili su malo vremena, pogotovo jer je bilo je važno da riješe pitanje ugovora s Borussijom. Šta je bilo poslije toga, je li ko nešto uradio po tom pitanju, stvarno ne znam. Ako nije, onda to nije dobro, jer naša reprezentacija mora da se stvara od mladih fudbalera koji su u inostranstvu i koji su u BiH. Za svakoga se treba boriti”, ispričao nam je Baždarević kojem nije bilo teško ni da se zaputi u Njemačku kako bi gledao Burnića na djelu.

“Gledao sam ga u jednom prijateljskom duelu, na mene je ostavio sjajan dojam. Radi se o izuzetno talentovanom igraču koji u nadolazećim godinama može sigurno napredovati još.”

Burnići su porijeklom iz Sanskog Mosta, u ovaj dio Krajine dolaze kad su god u prilici, a BiH svojom zemljom osjeća i sam Dženis koji i pored toga što nastupa za Njemačku objavljuje fotografije u dresu Zmajeva. Sve to nam je potvrdio i stariji Burnić, Dženisov otac Almin.

“Da, imali smo razgovore s Baždarevićem. On je bio vrlo korektan, želio je Dženisa u reprezentaciji, ali procijenili smo kako je za njegov razvoj u ovom trenutku najbolje da prođe omladinske selekcije Njemačke. Kasnije, šta Bog da. Mlad je on još, potrebno je da prvo napravi neko ime u fudbalu, da ima sigurnost, a poslije će sve doći na svoje. Iako je odrastao u Njemačkoj, Dženis je inače veliki patriota, voli BiH”, javio se ‘tata Burnić’ iz Njemačke za SportSport.ba.

Burnića koji se osim u veznom redu može koristiti na krilinim pozicijama i u odbrani, krasi sjajan pregled igre i dobar udarac lijevom nogom. Veliki je radnik i snaga Dynama iz Dresdena u kojem će boraviti na posudbi do kraja aktuelne sezone.

KOMENTARI