instant fap
NaslovnicaAUTO

Zašto električni automobili (uglavnom) nisu meta lopova?

Zašto električni automobili (uglavnom) nisu meta lopova?

Iako je broj ukradenih automobila u Norveškoj prošle godine naglo porastao, postoji jedna vrsta automobila od koje kradljivci zaziru, a to su električni automobili.

Nijedna druga zemlja u Evropi nema toliko skupih električnih automobila na cestama kao Norveška. Ipak, vrlo malo električnih automobila se krade, kao da kriminalne skupine nisu zainteresovane. Već dugi niz godina broj krađa automobila u Norveškoj polako, ali sigurno opada.

U 2022. godini, ipak, krađe su ponovno naglo porasle u odnosu na prethodnu godinu. Više od 2400 automobila prijavljeno je ukradenim osiguravajućim društvima, u poređenju sa 1800 u 2021., prema podacima Finance Norge.

Dio objašnjenja je bio da su granice izvan Norveške bile pod strogim nadzorom radi koronavirusa 2021., što je stvorilo teške uslove rada za međunarodne bande lopova koji često stoje iza mnogih krađa automobila. Prošle godine, granice su bile otvorene i lopovi su se vratili.

U susjednoj Švedskoj je problem krađe automobila i autodijelova daleko veći nego u Norveškoj.Prošle godine ukradeno je 50 posto više automobila u poređenju sa 2011. godinom, dok 1500 automobila koji su ukradeni nikada nije pronađeno.

U svom godišnjem izvještaju o krađama iz Nordijske osiguravajuće kuće Ifa, navodi se da je Švedska, zbog svoje blizine istočnoj Europi, otvorena meta za međunarodne kriminalce. Međutim, postoji jedna vrsta automobila koju kriminalne skupine ne kradu, a to su električni automobili, poručili su iz Ife.

“Uprkos činjenici da je broj električnih automobila sve veći, krađe tih automobila su rijetke. Jedno od mogućih objašnjenja je da savremena tehnologija i infrastruktura za punjenje potrebna za funkcioniranje ovih automobila ne postoji u zemljama u kojima često ukradeni automobili završe”, navodi Ann Hassel Tano, voditeljica istraga u Ifu.

Tano također ističe da i policija i osiguravajuća društva očekuju da će se krađe električnih automobila i baterija za električne automobile povećati kako potražnja u ovim zemljama bude rasla.

Teže je ukrasti moderne električne automobile, budući da mnogi imaju napredne elektroničke sisteme kao standard. Također, često ih je moguće pratiti putem GPS-a. Na kraju, malo ljudi želi električne automobile u zemljama u koje se često “izvoze” ukradeni luksuzni automobili.

KOMENTARI